Karabataci ne moraju da se prave uobičajeno, napravite ih u finom sosu od slanine, jabuka i kisele pavlake. Jelu se dodaju senf i celer. Ako volite piletinu možda ćete želeti da je napravite i sa kinoom. Evo i kako se prave karabataci u sosu od slanine, jabuka i kisele pavlake.

Sastojci:

  • 2 pileća karabataka
  • 1 kašičica ulja
  • ½ kašičice soli
  • 60 g celera
  • 100 g luka
  • 1 zelena jabuka
  • 35 g putera
  • 100 g slanine
  • 2 kašike senfa
  • 50 ml rakije
  • 330 ml soka od jabuke
  • 175ml pilećeg bujona
  • 10 g ruzmarina
  • 100 g kisele pavlake

Recept za karabatake u sosu od slanine, jabuka i kisele pavlake:

Isecite celer na što manje kockice. Prepolovite luk, oljuštite ga, a zatim ga rastavite na polumesece. Isecite zelenu jabuku i oljuštite je, a zatim je isecite na kockice. Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri i kada se zagreje dodajte ulje za kuvanje.

Posolite karabatake i pecite ih na ulju sa svih strana dok ne porumene. Kada porumene, stavite ih na stranu i vratite tiganj na srednju vatru. Dodajte puter u tiganj i kada počne da peni stavite luk, celer i slaninu i dinstajte ih 5 minuta, redovno mešajući. Dodajte jabuke i sipajte rakiju i smanjite temperaturu na pola. Sipajte sok od jabuke i pileći bujon, a zatim umešajte senf.

Stavite karabatake i sve sokove u tepsiju, a zatim stavite u rernu na 17-20 minuta i pecite na 180°C. Izvadite iz rerne, a zatim stavite karabatake na tanjir. Vratite tiganj na jaku vatru i krčkajte sos dok se ne smanji za pola. Ruzmarin grubo iseckajte i pomešajte ga sa kiselom pavlakom, pa ubacite u preostali sos, a zatim vratite i piletinu u tiganj pa krčkajte na laganoj temperaturi, minut ili dva.

Pročitajte kako se prave hrskavi karabataci sa pirinčem za celu porodicu

BONUS VIDEO

TikTok/ quick_meal Piletina iz rerne

StvarUkusa/L.S.