Karabataci ne moraju da se prave uobičajeno, napravite ih u finom sosu od slanine, jabuka i kisele pavlake. Jelu se dodaju senf i celer. Ako volite piletinu možda ćete želeti da je napravite i sa kinoom. Evo i kako se prave karabataci u sosu od slanine, jabuka i kisele pavlake.
Sastojci:
- 2 pileća karabataka
- 1 kašičica ulja
- ½ kašičice soli
- 60 g celera
- 100 g luka
- 1 zelena jabuka
- 35 g putera
- 100 g slanine
- 2 kašike senfa
- 50 ml rakije
- 330 ml soka od jabuke
- 175ml pilećeg bujona
- 10 g ruzmarina
- 100 g kisele pavlake
Recept za karabatake u sosu od slanine, jabuka i kisele pavlake:
Isecite celer na što manje kockice. Prepolovite luk, oljuštite ga, a zatim ga rastavite na polumesece. Isecite zelenu jabuku i oljuštite je, a zatim je isecite na kockice. Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri i kada se zagreje dodajte ulje za kuvanje.
Posolite karabatake i pecite ih na ulju sa svih strana dok ne porumene. Kada porumene, stavite ih na stranu i vratite tiganj na srednju vatru. Dodajte puter u tiganj i kada počne da peni stavite luk, celer i slaninu i dinstajte ih 5 minuta, redovno mešajući. Dodajte jabuke i sipajte rakiju i smanjite temperaturu na pola. Sipajte sok od jabuke i pileći bujon, a zatim umešajte senf.
Stavite karabatake i sve sokove u tepsiju, a zatim stavite u rernu na 17-20 minuta i pecite na 180°C. Izvadite iz rerne, a zatim stavite karabatake na tanjir. Vratite tiganj na jaku vatru i krčkajte sos dok se ne smanji za pola. Ruzmarin grubo iseckajte i pomešajte ga sa kiselom pavlakom, pa ubacite u preostali sos, a zatim vratite i piletinu u tiganj pa krčkajte na laganoj temperaturi, minut ili dva.
Pročitajte kako se prave hrskavi karabataci sa pirinčem za celu porodicu
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem