Bliži vam se krsna slava, a vi nemate inspiraciju za nove recepte. Pogledajte naše predloge recepata od predjela pa sve do deserta, uključujući i recept za slavski kolač i proslavite slavu sa svojom porodicom i prijateljima u zdravlju i veselju. Sve namirnice za recepte u nastavku su vam lako dostupne i jeftine, tako da neće mnogo opteretiti kućni budžet. Lepo postavite slavski sto i poslužite ove specijalitete.
Slavski kolač
- Sastojci:
- 500 g brašna
- 2 kesice kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 2 jajeta + žumance za premazivanje
- 1 šoljica ulja
- 100 ml vode
Priprema:
Vodu smlačite pa izdrobite kvasac i dodajte kašiku brašna i šećer. Kada se kvasac aktivira, dodajte ostatak brašna, so, jaje i ulje. Umesite testo, pokrijte i ostavite da naraste. Premesite, oblikujte krug i stavite u šerpu. Pokrijte i ostavite još da naraste. Premažite umućenim žumancetom, pa pecite na 200°C. Pred kraj izvadite, složite ukrase i vratite da se zapeče.
Salata sa piletinom, prazilukom i kikirikijem
- Sastojci:
- 450 - 500 g okoštenog bataka
- 1 manji struk praziluka
- 250 g krem sira
- 2 čaše kisele pavlake
- 100 g pečenog kikirikija
- malo pečenog susama za dekorisanje
Priprema:
Iseckajte batak na kockice i propržite da dobije boju. Za to vreme, sitno iseckajte praziluk i malo usitnite pečeni kikiriki. U većoj činiji pomešajte pavlaku, krem sir, praziluk i kikiriki, a kad bude gotova i piletina, dodajte i nju. Odozgo pospite susam koji ste prethodno na suvom tiganju zagrejali samo onoliko koliko je potrebno da promeni boju.
Punjena jaja
- Sastojci:
- 10 kuvanih jaja
- 200 g krem sira
- 100 g majoneza
- 100 g senfa
- so, biber, praziluk
Priprema:
U jednoj posudi pomešajte krem sir, senf i majonez. Jaja skuvajte i isecite na pola po dužini. Izvadite žumanca i njih izgnječite viljuškom. Zatim ih prebacite u činiju sa smesom od krem sira i sve dobro izmešajte. začinite po želji i punite polutke jaja. Ukrasite seckanim prazilukom.
Svinjsko pečenje iz rerne
- Sastojci:
- 2 - 2,5 kg svinjskog mesa sa kožom
- so (sitna i krupna morska)
- voda
Priprema:
Uzeti komad mesa i nožem zarezati kožu na trake široke oko 1 cm. Posoliti sa svih strana meso, osim po strani gde je koža. Staviti u tepsiju tako da koža bude okrenuta ka dole. Uliti toliko vode u tepsiju da meso bude samo 1 cm u vodi. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni pola sata. Zatim meso okrenuti da koža sada bude gore i posoliti je krupnom morskom solju. Ponovo dolijte vodu za 1 cm. Smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći 90 min. proveravati s vremena na vreme da li ima vode i dodavati po potrebi. Zadnjih 10 minuna proverite da li je kožica hrskava, ako nije dovoljno, podignite tepsiju skroz gore do grejača. Meso izvaditi iz rerne i poslužiti.
Kuglice od ratluka
- Sastojci:
- 450 - 500 g ratluka po izboru
- 150 g šećera u prahu
- 100 g čokolade
- 1 limun
- 200 g kokosa
Priprema:
Ratluk sitno iseckati, pomešati sa šećerom u prahu i dodati sok od jednog limuna. Umesiti smesu rukama i dodati 150 g kokosa i narendanu čokoladu, pa još jednom premesiti. Pravite kuglice i uvaljajte ih u kokos.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slavska salata sa kačkavaljem i majonezom
Tri vrste oblandi od jedne smese
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan
Slana torta sa šunkom i sirom kao slavsko predjelo