POSNI JELOVNIK ZA SVETU PETKU: Sve što vam treba za vašu slavsku trpezu - najlepša predjela, glavna jela i kolači

Ako nemate inspiraciju šta da spremate za slavu, mi vam predlažemo ove posne recepte. Srećna slava!

Shutterstock

Počela je sezona slava i svaka domaćica želi da se iskaže svojim kulinarskim umećem. Sutra je Sveta Petka i pošto pada u sredu, treba da se služi posna hrana. Mi smo vam predložili meni sa nekoliko različitih predjela, ali i sa glavnim jelom i kolačima. Takođe, ovo su samo neki od predloga, možete slane rolate i salate da pravite i po vašem izboru. 

Prvo što svaka domaćica treba da pripremi je slavski kolač. On se sprema noć uoči slave i to od čistog pšeničnog brašna. Dekoracija za kolač se pravi od testa, a ti ukrasi predstavljaju simbole sreće i blagostanja. 

Noć uoči slave se sem slavkog kolača pravi i žito. Recept za žito zna skoro svaka domaćica, ali postoji jedan sastojak koji mu daje posebnu aromu. 

PREDJELO 

Salata sa pasuljem, tunjevinom i kukuruzom

Cooking 

Sastojci:

  • 400 g pasulja (kuvanog ili iz konzerve)
  • 200 g paprike
  • 100 g kukuruza (kuvanog ili iz konzerve)
  • 100 g tunjevine u ulju
  • 100 g luka
  • maslinovo ulje
  • 2 kasike sirćeta
  • ljuti sos (po ukusu)

Priprema:

Pomešajte pasulj, iseckanu papriku, luk, kukuruz i tunjevinu. Posolite. Dodajte sirće i maslinovo ulje. Ako želite dodajte i ljuti sos. Promešajte dobro.

Rolat od hleba i lososa 

Cooking 

Sastojci:

  • 9 kriški integralnog tost hleba
  • 100 g dimljenog lososa
  • 1 kasika senfa
  • 40 g posnog majoneza
  • 30 g kiselih krastavčića


Za dekoraciju:

  • hlebne mrvice
  • 20 g posnog majoneza
  • kiseli krastavčići

Priprema:

Hlebu isecite krajeve i poređajte na providnu foliju. U 3 reda po 3 parčeta. Malo oklagijom stanjite hleb. Preko hleba premažite majonez, a na jednu ivicu namažite senf. Krastavce iseckajte i stavite preko svih parčića. Losos poređajte preko. Urolajte. Ostavite u frižider na minimum 2 sata. Ivice hleba usitnite u blenderu, pa premažite rolat majonezom i pospite mrvicama i seckanim kiselim krastavcima.

Ćufte od leblebija 

Shutterstock 

Sastojci:

  • 2 šolje leblebija
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 šolja peršuna
  • 3/4 svežeg korijandera
  • 1 kašika korijandera u prahu
  • 1/2 šolje mirođije
  • 1 luk
  • 7 čenova belog luka
  • 1 kašika kima u prahu
  • 2 kašike prženog susama
  • 1 kašika praška za pecivo

Priprema:

Leblebije i sodu bikarbonu stavite u posudu, napunite je vodom i ostavite preko noći da odstoji kako bi postale mekane, a sledeći dan prospite vodu. Leblebijama dodajte sve začine, pokrijte posudu je i ostavite je u frižideru jedan sat. Zatim u smesu dodajte susam i prašak za pecivo i sve promešajte. Od dobijene mase pravite kuglice i pržiti ih 5-6 minuta.

Pita sa pirinčem i prazilukom 

Shutterstock 

Sastojci:

  • 750 g kora za gibanicu
  • 5 strukova praziluka
  • šolja pirinča
  • šoljica ulja
  • šolja kisele vode
  • suvi biljni začin

Priprema:

Očistite i operite praziluk i isecite ga na sitne kolutove. Propržite ga na ulju, malo posolite i dodajte suvi biljni začin. Pirinač skuvajte, ocedite, a zatim ga dodajte praziluku, malo pobiberite i promešajte. Svaku koru poprskajte kiselom vodom i filujte po celoj kori. Ređajte kore u podmazan pleh i tako dok se sve ne utrošite. Poslednju koru ne filujte nego samo poprskajte uljem i kiselom vodom. Stavite pitu u zagrejenu rernu i pecite na umerenoj temperaturi oko 35 minuta.

 NA SLEDEĆOJ STRANI PROČITAJTE ŠTA MOŽETE DA POSLUŽITE POSLE PREDJELA