Slane štrudle i rolati su odlični za predjelo kada su svečanosti u pitanju, poput slava, rođendana, godišnjica. Jednostavno se prave, posebno ako koristite gotovo lisnato testo, onda je potrebno samo da nafilujete, zarolate i ispečete. Takav je i ovaj rolat pred vama - videćete nikad brže niste napravili predjelo za slavu.
Sastojci:
- 500 g lisnatog testa
- 200 g šunke
- 150 g feta sira
- 150 g rendanog kačkavalja
- origano
Premaz
- 1 žumance
- 2 kašike mleka
- susam i lan
Priprema:
Od ove količine dobićete dve štrudle jer najčešće jedan komad kupljenog lisnatog ima 250 g. Ali ako vam je 2 štrudle mnogo, napravite samo od jednog komada testa.
Najpre uključite rernu da se zagreva na 200 stepeni. Lisnato testo razvaljajte na debljinu oko pola cm. Poređajte listove šunke i na to ravnomerno rasporedite sireve. Pospite origanom. Zarolajte rolate, ne prečvrsto kako ne bi popucao sa strane za vreme pečenja. Pomešajte žumance sa mlekom pa premažite štrudle. Pospite semenkama susama i lana. Pecite 30 do 40 minuta. Poslužite dok je toplo, ali nemojte štrudle seći odmah iz rerne, nego malo sačekajte.