KRALJEVSKA SALATA ĆE BITI HIT NA SVAKOJ SLAVI: Pravi se od piletine i krompira, a ukrašava se lakše nego što mislite

Od krompira, piletine i kuvanih jaja napravite fantastičnu slavsku salatu.

Printscreen/YT/Yasemin Gotovit

Prava kraljica novogodišnje trpeze - kraljevska salata u obliku poklona je neprevaziđeno predjelo. Glavni sastojci su piletina, majonez, jogurt, povrće i kuvana jaja, a većina sastojaka se renda. Ukoliko proslavu Nove godine organizujete kod kuće, goste ćete oduševiti sa ovim receptom. Stavite je u sredini stola i očekujte oduševljenje, kako ukusom, tako dekoracijom.

Možda ukrašavanje deluje komplikovano, ali sve se lako pravi, od oblika do ružica od rotkvica. Pravu crvenu boju koja simbolizuje radost salati daje cvekla, tako da je sve prirodno i superukusno. 

Sastojci:

  • 500 g kuvanog krompira
  • 3 skuvane šargarepe
  • 2 skuvana belanca
  • 3 skuvana žumanca
  • 300 g kiselih krastavčića
  • 1 mladi luk
  • 350 g dimljenih pilećih grudi
  • 200 g majoneza
  • 200 g grčkog jogurta

Priprema:

Izrendajte krompir, šargaprepu, belanca i žumanca, ali sve razdvojite u posebne posude. Kisele krastavčiće i mladi luk sitno iseckajte, a pileće grudi isecite na kolutove. Pomešajte u jednoj posudi majonez i grčki jogurt. Rendani krompir podelite na tri dela. U kalup kvadratnog oblika (ako nemate može takav pleh) prvo stavite jedan deo kuvanog krompira. Preko krompira nanesite majonez, pa ravnomerno premažite smesom od majoneza i grčkog jogurta. Ravnomerno rasporedite kisele krastavčiće, pa ponovo premažite mešavinom majoneza i grčkog jogurta. Kašikom lepo oblikujte, pa dodajte sloj dimljene piletine, zatim majonez, kombinaciju majoneza i grčkog jogurta, pa kao poslednji sloj rendani kuvani krompir, beli sos od majoneza i jogurta, a na kraju rendanu šargarepu, majonez, pa pospite iseckanim mladim lukom.

Preko toga dodajte majonez, pa ponovite sve slojeve još jendom. Kao poslednji sloj pospite rendanim žumancima i belancima, pa završite sa majonezom i ravnomerno premažite da vrh bude skroz beo. Ostavite salatu u frižideru da odstoji 1 sat.

Za dekoraciju koristite rotkive, oljuštite ih i iscekajte na tanke kolutove. Ostavite kolutiće da odstoje u vodi oko 10 minuta. Poređajte kolutiće jedan ispod drugog, ali tako da se krajevi preklapaju, a onda uvijajte od vrha do dna polako prstima dok ne dobijete ružice. Probodite ružice sa dve čačkalice kako bi se držale.

Salatu izvadite iz kalupa, pa od papira za pečenje napravite krst na salati kako biste napravili oblik poklona i mašnu. Nanesite cveklu po svim delovima slate na kojima nije papir, i na vrhu, i sa strane. Sklonite papir, a u sredinu i sa strane salate poređajte ružice od rotkvica. Kao dodatnu dekoraciju stavite grančice ruzmarina.