Slavski recept za posnu salatu od brokolija i suncokreta: Oduševiće goste za Svete Vrače

Otkrijte kako da napravite posnu salatu od brokolija i suncokreta koja će oduševiti goste za Svete Vrače.
Slavski recept za salatu od brokolija i suncokreta Foto: Shutterstock

Ako tražite salatu koja će uneti boju, hrskavost i dašak svežine na vašu slavsku trpezu za Svete Vrače, ova salata od brokolija, suncokreta i posnog majoneza biće pravo otkrovenje.

Pravi se brzo, bez kuvanja (ili sa kratkim blanširanjem ako volite blaži ukus), a savršeno se uklapa i uz posna i uz mrsna jela. Poseban šmek daju joj pečeni suncokret i crveni luk, dok brusnice unose blagu notu slatkoće i božićne topline.

 Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: salata / slavska salata

Porcije/Količina: za 4–6 osoba

Vreme pripreme: 15 minuta

Vreme pečenja: 5-10 minuta (ako blanširate brokoli) + 15 minuta za hlađenje

Ukupno vreme pripreme: oko 35-40 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 1 veća glavica brokolija
  • 200 g pečenog suncokreta
  • 250 g posnog majoneza
  • 1 glavica ljubičastog (crvenog) luka
  • 50 g suvih brusnica (opciono, ali preporučuje se za bogatiji ukus)
  • So po ukusu
  • Par kapi limunovog soka (po želji)

Priprema:

1. korak: Priprema brokolija

Operite brokoli i razdvojte ga na sitne cvetiće. Ako želite blaži ukus, blanširajte ga 2–3 minuta u ključaloj vodi, zatim odmah prebacite u hladnu vodu da zadrži boju i hrskavost. Ako volite sirov, samo ga sitno naseckajte.

2. korak: Priprema suncokreta

Ukoliko nemate već pečen, propržite suncokret u suvom tiganju na srednjoj temperaturi 3–5 minuta, uz stalno mešanje, dok ne zamiriše i dobije zlatnu boju. Ostavite da se ohladi.

Savet plus:

Za još lepši izgled i bogatiji ukus, pred služenje pospite salatu dodatnim pečenim susamom ili brusnicama.

Ako pravite mrsnu varijantu, možete dodati i nekoliko kašika pavlake ili parmezana.

3. korak: Crveni luk

Luk oljuštite, isecite na tanke polumesece i po želji ga kratko posolite da omekša.

4. korak: Mešanje salate

U većoj činiji pomešajte brokoli, crveni luk, susam i brusnice. Dodajte posni majonez i pažljivo promešajte dok se svi sastojci ne sjedine.

5. korak: Hlađenje i serviranje

Po ukusu dodajte so i nekoliko kapi limunovog soka za svežinu. Ostavite salatu u frižideru barem 15 minuta pre serviranja da se ukusi prožmu.

Ako tražite još ideja za vašu slavsku trpezu, pogledajte naš starinski recept za slavski kolač za Svete Vrače.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.