Posna torta beli anđeo za Svetog Nikolu: Lagana je, kremasta i što je najvažnije, ne peče se

Za Svetog Nikolu isprobajte recept za posnu, laganu i kremastu beli anđeo tortu koja se ne peče.
Foto: Shutterstock

Ako tražite posnu tortu koja izgleda svečano, a pravi se bez mnogo muke, posna torta beli anđeo je pravi izbor. Ova lagana i kremasta poslastica osvaja na prvi zalogaj svakog ko je proba.

Tanke rozen kore obavijene su nežnim vanila kremom, obogaćenim belom čokoladom i bademima, dok šlag daje visinu i još mekšu teksturu.

Idealna je za slavsku trpezu jer se ne peče, brzo se priprema i uvek ostavlja utisak raskoši i prefinjenog ukusa.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: posna torta

Porcije/Količina: 12–16 parčadi

Vreme pripreme: oko 30 minuta

Vreme kuvanja/hlađenja: 10 minuta + hlađenje preko noći

Ukupno vreme pripreme: oko 40 minuta + hlađenje preko noći

Težina: lako

 Sastojci:

  • 1 pakovanje rozen kora
  • 1 l biljnog mleka (bademovo ili sojino)
  • 3 pudinga sa ukusom vanile
  • 200 g posne bele čokolade
  • 250 g posnog margarina
  • 200 g šećera u prahu
  • 200 g mlevenih pečenih badema (možete ih zameniti lešnicima ili orasima)
  • 800 ml biljne slatke pavlake

Priprema:

1. korak: Kuvanje pudinga

Puding razmutite u oko 300 ml hladnog biljnog mleka. Ostatak mleka zagrejte do ključanja, pa u njega uz neprestano mešanje dodajte razmućeni puding. Kuvajte kratko dok se ne zgusne i postane gladak. Sklonite sa vatre i odmah dodajte izlomljenu posnu belu čokoladu, mešajući dok se potpuno ne otopi. Ostavite krem da se ohladi.

2. korak: Mućenje margarina i šećera

Margarin penasto umutite sa šećerom u prahu dok ne postane svetao i vazdušast. Dodajte mlevene bademe i kratko umutite da se sve lepo poveže. Ovu smesu sjedinite sa ohlađenim puding kremom i lagano izmešajte.

3. korak: Mućenje slatke pavlake

Biljnu slatku pavlaku umutite u čvrst, ali penast šlag.

Savet za mekše kore:

Ako želite da rozen kore budu posebno nežne, premažite ih tankim slojem biljnog mleka pre filovanja. 

4. korak: Filovanje

Na tacnu stavite prvu rozen koru, premažite je slojem vanila fila, zatim tankim slojem šlaga. Poklopite drugom korom i ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal. Tortu završite bogatim slojem šlaga po vrhu i ivicama.

Ostavite tortu da se dobro ohladi preko noći kako bi kore omekšale i ukusi se savršeno povezali. Rezultat je nežna, lagana i elegantna posna torta.

Ukoliko vam treba još ideja za slatke poslastice za slavu, isprobajte naše najlepše posne vanilice sa makom.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.