Ukusna i mirisna pita probudiće vaš apetit.
Potrebno je:
- 4 jaja
- 2 kašike ajvara
- so i biber po potrebi
- malo ulja za pečenje
Od ove količine napraviti dva omleta, odnosno dve kajgane
- 4 jaja
- 1 kašičica soli
- 200 g španata
- 200 g feta sira
- 2 čena belog luka (ko ga ne voli može i bez)
- 1dl ulja
- 1 dl gazirane mineralne vode
Priprema:
Umutiti jaja sa ajvarom, po želji (i po potrebi) osoliti i obiberiti. Od ove smeše napraviti dve kajgane (omleta) sa ajvarom. Ako nemate ili ne volite ajvar možete u omlet naseckati pečenu papriku crvene boje ili šargarepu. Ja sam iz dva puta mutila i pekla, kako bi kajgane bile iste debljine.
Ukoliko je tiganj većeg prečnika povećati količinu jaja. Kad su kajgane ispečene, ostaviti ih da se hlade, a za to vreme obariti španat i pripremiti nadev od španata i feta sira.
Očistiti i oprati španat. Kratko ga probariti, a potom procediti i naseckati na krupnije ili sitnije komade (po želji).
Umutiti jaja, osoliti, pa dodati izmrvljen feta sir, seckani španat i sitno seckan ili gnječen beli luk.
Pripremite kalup sa prstenom za pečenje (najbolji je onaj univerzalni prsten kome sami podešavate prečnik). Na dno kalupa stavite jednu kajganu (omlet) sa ajvarom. Na omlet izručite pripremljen nadev od španata i feta sira, pa od gore stavite drugu kajganu.
Zagrejati rernu na 200 °C. Brzu pitu od španata i feta sira (bez brašna i kora) peći u rerni 20-25 minuta na 200 °C. Pečenu pitu izvaditi iz rerne, čačkalicom proveriti da li je pečena.
Nožem odvojiti pitu od ivica prstena, a potom skinuti prsten.
Pitu prebaciti na tacnu za serviranje, iseći na komade željene veličine i servirati.
POSLUŽENJE:
Brzu pitu od španata i feta sira možete poslužiti toplu ili hladnu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: stasekuva.com
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Osvežavajuća salata sa crvenim kupusom, jabukama i šargarepom
Gusta čorba sa piletinom i njokama
Pržena svinjetina, koja uz 1 trik postaje meka poput putera