Vazdušaste i mekane ove mekike postaće vaš omiljeni obrok.
Evo kako da ih pripremite.
Sastojci:
1/2 l mlake vode
700 g mekog brašna
1/2 kocke kvasca
1 kafena kašičica šećera
5 kašika ulja za testo
1,5 kafena kašičica soli
ulje za prženje (duboko prženje)
Priprema:
U vanglu stavite kvasac, mlaku vodu, ulje, šećer.
Malo izmešajte rukom, dodajte brašna ali ne sve, malo više od pola od ukupne količine. So dodate tek sad, ne direktno u kvasac jer će slabije narasti.
Umesite glatko testo.
Pobrašnjavite malo ruke i testo. Mesite blago i površno, tek da se formira mekana lopta od testa. Ako se baš jako lepi za ruke, dodajte još malo brašna i blago mesite.
Ostavite testo da nadođe neka stoji 15 minuta da testo malo naraste.
Pobrašnjavite dobro radnu površinu, naraslo testo blago premesite sa malo brašna. Istresite na sto, malo oblikujte testo u loptu i oklagijom razvaljajte. Ne previše tanko i ne pritiskajte jako oklagijom da se rupice u testu ne slepe i ne izađe vazduh. Od testa isecite mekike veličine i oblika po želji i ostavite ih oko 10 minuta. Testo ćete lakše seći ako povremeno na nož nanesete brašno.
Zagrejte ulje, vrhove prstiju svaki put umočite u brašno da vam se mekike ne zalepe. Bitno je još da ih uzimate veoma blago, ne pritiskajući jer će se spljoštiti i nestaće pola rupica iz njih. Spuštajte u vrelo ulje, gornja strana ide prvo dole. Kada dobro porumeni, okrenite drugu stranu da porumeni.
Vadite na kuhinjski ubrus da se ocede.
Izvor: recepti-kuvar.rs
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom