Božićna česnica mesi se uoči Božića, tačnije u noći između Badnjeg dana i Božića. Postoji više recepata, jer se u zavisnosti od krajeva, razlikuje i njena priprema.

U nekim oblastima stavlja se različito zrnevlje kao što su ječam, ovas, raž, kukuruz... U nju se stavlja novčić, a ukućani je na dan Božića u vreme ručka okreću i lome na tri dela. Veruje se da onaj u čijem parčetu se nađe novčić, imaće bogatstvo tokom čitave godine.

Česnica se priprema, po narodnom verovanju, da bi doprinela sreći i blagostanju ukućana. Neka stara verovanja navode da bi česnicu trebalo šarati papkom pečenice kako bi pospešilo plodnost useva.

Česnicu usklučivo mesi domaćin, dok se u nekim krajevima verovalo da je može mesiti samo žena koja je rodila muško dete.

Ovo je pogača bez kvasca koja bi po pravilu trebala da se peče pod sačem i mesi se isklučivo svežom vodom sa izvora.

OVDE pogledajte kako da pripremite česnicu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs