ČUVENE BEOGRADSKE PIROŠKE - TESTO MOŽE DA STOJI DANIMA U FRIŽIDERU: Napunite ih sirom, mekane su kao duša

Naučite kako se spremaju prave starinske beogradske piroške sa sirom.

Printscreen/YT/ Cuisine et Pâtisserie

Čuvene beogradske piroške punjene sirom su odličan predlog za doručak. Bolje nego one kupljene u pekari, a svi se sećamo mirisa iz bakine kuhinje kada nam je ona spremala za doručak. Sada i vi pripremite mališanima, uopšte nije komplikovano. Dobra stvar je što je testo kao ludo, pa može da stoji u frižideru nekoliko dana. Takođe, ne morate da potrošite svo testo za piroške možete i nešto drugo da napravite. 

Sastojci:

  • oko 1 kg brašna 
  • 300 ml gustog jogurta
  • 50 ml ulja 
  • 350 ml mlakog mleka
  • 2 jajeta
  • 1 žumance 
  • 40 g svežeg kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika soli
  • 300 g sira 
  • 1 belance

Priprema:

U mlako mleko dodajte izmrvljeni kvasac i šećer, kada se aktivira dodajte ulje i jaja koja ste umutitli. Dodajte prosejano brašno i so, pa napravite udubljenje i sipajte jogurt, a zatim postepeno sipajte i mleko. Umesite testo, pa pokrijte i stavite u frižider na sat vremena. Ako nećete odmah da pravite možete da ostavite u frižideru da stoji, pa da uzimate kada želite da napravite. Podelite testo i dobijeni deo razvucite na 1 cm debljine. Isecite kvadrate ili pravougaonik, premažite vodom, pa stavite nadev od sira i belanceta. Prstima ka unutra savijte krajeve i pržite u dosta ulja. 

Izvor: Stvar ukusa