DOMAĆI HLEB KOJI SE NE MESI: Provereni recept koji svima uspeva, a biće vazdušast i mekan kao duša

Evo kako da napravite domaći hleb koji ne mora da se mesi.

Shutterstock

Čini se da recepata, razmera i trikova za domaći hleb - omiljenu namirnicu većini Srba, ima svaka porodica. Svako ko je ikada mesio hleb zna da pripremiti toplu, mekanu veknu nije nikakava nauka, a ovaj recept to i dokazuje.

Posebna čar kod ovog hleba je što nema mešanja i što će vam biti potrebno minimalno vremena da sve sastojke samo "smućkate".

Sastojci:

  • 700 g brašna
  • 500 ml mlake vode
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike brašna za posipanje

Priprema:

Brašno, suvi kvasac, šećer i so stavite u dublji sud i sve dobro izmešajte. Potom dodajte vodu i ulje i sve dobro sjedinite varjačom. Nemojte da vas brine, ovo testo je lepljivo i prilično retko, ali tako treba da bude. Nekoliko minuta mešajte varjačom smesu dok sve ne bude ujednačeno i da nema grudvica. Testo prekrijte suvom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mestu da narasta. Posle 45 minuta ponovo ga izmešajte varjačom i ostavite još 20 minuta da naraste, a neće škoditi ni ako narasta duže.

Za pečenje ovog hleba potreban je sud sa poklopcem, vatrostalna posuda, pekač ili šerpa koja može da se stavi u rernu. Rernu zagrejte na 250 stepeni, a sud u kojem će se hleb peći podmažite uljem pa pospite brašnom. Kada je rerna zagrejana, stavite sud i sa poklopcem ga zagrejte. Posle desetak minuta, izvadite vreo sud i izručite testo u njega. Radi lepšeg izgleda hleba pospite ga brašnom, stavite poklopac i pecite oko 45 minuta na 250 stepeni. Posle tog vremena, sklonite poklopac i na istoj temperaturi pecite još desetak minuta dok hleb ne porumeni.

Izvor: Stvar ukusa