Jevrejski hleb ćete praviti često, jer je poput najfinijeg laganog peciva. Posipa se susamom i plete u pletenicu. Neobičan je po tome što se u smesu dodaje malo meda. Ako volite hleb, možda ćete želeti da napravite i domaći hleb od 6 sastojaka. Evo i kako da napravite tradicionalni jevrejski!
Sastojci:
- 60 ml + 2 kašike tople vode
- 1 pakovanje aktivnog suvog kvasca
- 2 kašike meda
- 440 g brašna za hleb
- 1 kašičica soli
- 6 kašika maslinovog ulja
- 5 velikih žumanaca sobne temperature
- 1 jaje + 1 kašika vode
- 2 kašike susama ili maka
Recept za tradicionalni jevrejski hleb sa maslinovim uljem i medom:
U velikoj merici pomešajte toplu vodu, maslinovo ulje, kvasac i med. Pustite da kvasac naraste, 5 minuta. Mikserom pomešajte brašno, so i žumanca. Dok mikser radi na maloj brzini polako sipajte mešavinu kvasca. Povećajte brzinu miksera na srednju i mešajte dok se testo ne povuče se sa ivica posude, oko 2-4 minuta. Ako vam se testo čini previše vlažnim, dodajte 1-2 kašike brašna.
Izvucite ga na čistu radnu površinu i oblikujte loptu. Stavite u istu posudu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom mestu dok se ne udvostruči, oko 1 – 1 ½ sat. Obložite pleh papirom za pečenje. Testo izlijte na lagano pobrašnjenu površinu. Koristeći oštar nož, isecite ga na 3 jednaka dela. Uvaljajte svaki komad u jufku. Ako testo počne da se skuplja dok valjate, pokrijte ga plastičnom folijom i ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim nastavite da valjate jufke.
Formirajte veknu od tri jufke tako što ćete da ispletete pletenicu. Stisnite tri pramena na kraju i nežno ih uvucite da biste napravili okruglu ivicu. Podvucite i vrh. Stavite je na pripremljen pleh, pokrijte čistom kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom i stavite pleh na rernu. Premažite celu površinu vekne sa jajima i obilno pospite susamom.
Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite oblikovanu veknu dok se ne udvostruči, oko 30 minuta, rotirajući tepsiju na pola pečenja. Potpuno ohladite na plehu pre serviranja. Uživajte!
Pročitajte kako se pravi domaći hleb od integralnog brašna
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.