Slatki hleb sa kurkumom, mogu i dijabetičari da ga jedu

Slatki hleb sa kurkumom možete da jedete sam ili uz neki slatki namaz, po vašoj želji.

Slatki hleb sa kurkumom
Slatki hleb sa kurkumom Foto: prt scr / yt/ Dazzle Spoon

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 3 jajeta (+ 1 žumance za kasnije)
  • 35 ml stevije
  • 200 ml mleka
  • 80 ml ulja
  • 2 kašičice vanilinog šećera
  • 1 paket (7 g) aktivnog suvog kvasca
  • 1 kašičica kurkume
Zašto je korisno konzumirati kurkumu?

Kurkuma sadrži vitamin b6, B3, folnu kiselinu, gvožđe, mangan i kalijum. Bogat je izvor vlakana.

Recept za slatki hleb sa kurkumom:

Kako biste napravili ovaj hleb, pomešajte suvi kvasac, toplo mleko i 3-4 kašike brašna. U istoj činiji umutite jaja i dodaje polovinu ulja, vanilin šečer i steviju. Prosejte brašno pomešano sa kurkumom. Nastavite da mesite dok ne dobijete meko testo i zatim dodajte ostatak ulja tako što ćete na radnoj površini testo odozgo da premažete uljem, pa ga preklopite tako da ulje ostane unutar pregiba, ponavljate mešenje. Nastavite na ovaj način da mesite testo, dok ne potrošite sve ulje.

Stavite ga u veći pleh, poklopite i ostavite da se diže 1 sat. Testo treba da se udvostruči ili utrostruči. Nakon toga izvadite ga iz pleha. Počnite malo da ga razvlačite. Presavijte i malo razvucite. Ponovite 10 puta.

Stavite testo u pleh, poklopite i ostavite da se ponovo diže 30 minuta. Oblikujte ga po želji i prebacite u posudu za pečenje, pa premažite žumancem. Stavite na srednju rešetku u rerni. Povećajte temperaturu na 170 C. Pecite ukupno 45 minuta - prvih 25 min prekrijte folijom, pa skinite foliju i nastavite da pečete preostalih 20 minuta. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i irski hleb sa suvim grožđem.

Pročitajte i kako se pravi slatki hleb sa kiselom pavlakom

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Brioš punjen karamelom i orasima Izvor: Instagram/celia_oeg/cltures_sucre

 StvarUkusa