Sastojci:

  • 200 g + 1  kašika ovsene kaše, ohlađene
  • 1 jaje, umućeno
  • 1 kašika meda
  • 2 kašike mešanih semenki
  • 7 g instant kvasca
  • 500 g brašna za hleb, plus dodatak za mešenje
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika ovsene kaše
  • 100 g putera, omekšanog
  • 2 kašike meda
  • ½ kašičice cimeta

Recept za domaći hleb sa ovsenom kašom:

Kako biste napravili hleb sa ovsenom kašom, u većoj činiji umutite kašu sa jajetom, medom, semenkama, 1 kašičicom soli i 350 ml mlake vode. Dodajte kvasac i brašno, pa mešajte drvenom kašikom dok se ne sjedine. Kalup za hleb obložite sa 2 trake papira za pečenje, tako da papir visi preko ivica.

Pokrijte testo vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mestu 1 sat i 30 minuta dok se ne udvostruči. Nakon toga, navlažite ruke i lagano podignite testo tako da se nekoliko puta uvije ispod sebe. Ponovite još dva puta ovu vrstu mešenja testa.

Kada se udvostruči, obilno pobrašnite radnu površinu i ruke. Izvucite testo i malo premesite. Oblikujte ga u veknu tako što ćete preklopiti strane prema sredini i dobro stisnuti da se zapečati. Zarolajte testo prema sebi tako da dobijete čvrstu veknu. Prebacite ga u obložen kalup.

Ostavite da se ponovo diže na toplom mestu dok u potpunosti ne naraste tako da prekrije kalup. Zagrejte rernu na 220 C. Nožem isecite testo duž centra, a zatim odozgo pospite 1 kašiku ovsene kaše. Pecite 15 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 190C. Pecite oko 1 sat ili dok se digne i ne porumeni.

Izvadite iz rerne, pa ostavite da se potpuno ohladi na rešetki. Dok se hleb hladi, možete napraviti puter. Električnom mutilicom umutite puter, med i cimet dok se ne sjedine i ne postanu glatki, a zatim začinite solju. Kada se vekna ohladi, isecite je na debele komade i servirajte sa medenim puterom. Možda ćete poželeti da napravite i banana hleb sa kiselom pavlakom

Pročitajte kako se pravi slatki hleb sa cimetom i suvim grožđem

BONUS VIDEO

Instagram/celia_oeg/cltures_sucre Brioš punjen karamelom i orasima

StvarUkusa