Domaće pecivo je uvek bilo ukusnije od onog kupljenog u pekari, a svi se sećamo kako su nam bake nekada stalno mesile hleb i kifilice.Ako volite jela od testa, onda vam predlažemo da isprobate i ovaj recept. Umesite mekano testo koje uspeva svima, a onda napunite feta sirom i peršunom. Ukus je fantastičan, a možete da ga služite i kada vam dođu prijatelji.
- Sastojci:
- 400 ml tople vode
- 540 g brašna
- 10 g suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- Za punjenje:
- 200 g feta sira
- malo peršuna
- Za premazivanje:
- 2 žumanceta
- 1 kašika mleka
- parče putera
Priprema:
Pomešajte toplu vodu, kvasac i šećer, pa dodajte brašno i so. Umesite testo, pokrijte providnom folijom i ostavite na toplom da odmori pola sata. Na pobrašnjenoj površini kratko premesite, pa napravite oblik valjka. Zatim presecite po dužini na 2 dela, a onda i svaki deo presecite na još 5 delova. Oblikujte loptice, a onda svaku oblikujte kao deblju zmijicu. Rukama spljoštite, pa premažite fetom koju ste izdrobili i pomešali sa seckanim peršunom. Krajeve testa podignite i zatvorite, a zatim malo rukom spljoštite. Poređajte u pleh obložen pek papirom. Premažite žumancima umućenim sa mlekom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Gotovo pecivo premažite parčetom putera.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom