Slatke pite osvajaju svojim hrskavim korama i predivnim nadevima, ali slane su još bolje. Najpoznatije su sa sirom ili mlevenim mesom, a ovi specijaliteti se jedu u celoj Srbiji. Svaka domaćica ima neki svoj recept kako prirema ukusne pite, ali iskreno tajna je u dobrom nadevu, kao i prelivu. Ako želite da za Đurđevdan poslužite pitu za koju će se gosti grabiti, predlažemo vam da isprobate ovu sa prazilukom i mlevenim mesom. Jednostavna je, a ukus fenomenalan. 

  • Sastojci: 
  • 1/2 kg praziluka 
  • 1/2 kg mlevenog mesa (po želji) 
  • kore za pitu
  • Za preliv: 
  • 3 jajeta 
  • 1/2 šolje ulja
  • 180 g kisele pavlake 
  • 200 ml kisele vode 

Priprema:
Praziluk sitno iseckajte, pa propržite na malo ulja. Kada omekaša dodajte mleveno meso i pržite dok ne bude gotovo. Začinite po želji. U tepsiju stavite 2 kore, pa nafilujte, onda opet kore, fil i tako dok ne utrošite sve sastojke. Poslednji red treba da budu kore. Zatim isecite kocke. Jaja umutite, pa dodajte kiselu vodu, ulje i pavlaku i sve dobro sjedinite. Prelijte pitu dobijenom smesom, pa ostavite da odstoji 2 sata. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 45 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa