Slatke pite osvajaju svojim hrskavim korama i predivnim nadevima, ali slane su još bolje. Najpoznatije su sa sirom ili mlevenim mesom, a ovi specijaliteti se jedu u celoj Srbiji. Svaka domaćica ima neki svoj recept kako prirema ukusne pite, ali iskreno tajna je u dobrom nadevu, kao i prelivu. Ako želite da za Đurđevdan poslužite pitu za koju će se gosti grabiti, predlažemo vam da isprobate ovu sa prazilukom i mlevenim mesom. Jednostavna je, a ukus fenomenalan.
- Sastojci:
- 1/2 kg praziluka
- 1/2 kg mlevenog mesa (po želji)
- kore za pitu
- Za preliv:
- 3 jajeta
- 1/2 šolje ulja
- 180 g kisele pavlake
- 200 ml kisele vode
Priprema:
Praziluk sitno iseckajte, pa propržite na malo ulja. Kada omekaša dodajte mleveno meso i pržite dok ne bude gotovo. Začinite po želji. U tepsiju stavite 2 kore, pa nafilujte, onda opet kore, fil i tako dok ne utrošite sve sastojke. Poslednji red treba da budu kore. Zatim isecite kocke. Jaja umutite, pa dodajte kiselu vodu, ulje i pavlaku i sve dobro sjedinite. Prelijte pitu dobijenom smesom, pa ostavite da odstoji 2 sata. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 45 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem