Slatke pite osvajaju svojim hrskavim korama i predivnim nadevima, ali slane su još bolje. Najpoznatije su sa sirom ili mlevenim mesom, a ovi specijaliteti se jedu u celoj Srbiji. Svaka domaćica ima neki svoj recept kako prirema ukusne pite, ali iskreno tajna je u dobrom nadevu, kao i prelivu. Ako želite da za Đurđevdan poslužite pitu za koju će se gosti grabiti, predlažemo vam da isprobate ovu sa prazilukom i mlevenim mesom. Jednostavna je, a ukus fenomenalan.
- Sastojci:
- 1/2 kg praziluka
- 1/2 kg mlevenog mesa (po želji)
- kore za pitu
- Za preliv:
- 3 jajeta
- 1/2 šolje ulja
- 180 g kisele pavlake
- 200 ml kisele vode
Priprema:
Praziluk sitno iseckajte, pa propržite na malo ulja. Kada omekaša dodajte mleveno meso i pržite dok ne bude gotovo. Začinite po želji. U tepsiju stavite 2 kore, pa nafilujte, onda opet kore, fil i tako dok ne utrošite sve sastojke. Poslednji red treba da budu kore. Zatim isecite kocke. Jaja umutite, pa dodajte kiselu vodu, ulje i pavlaku i sve dobro sjedinite. Prelijte pitu dobijenom smesom, pa ostavite da odstoji 2 sata. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 45 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Uskršnja salata sa tortelinama, šunkom i kačkavaljem
Kako da dobijete najlepšu žutu boju jaja za Uskrs
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak