MEKANE ZEMIČKE KOJE SE PEKU 20 MINUTA: Vruće pecivo na vašem stolu za tili čas - napravite burgere kao vrhunski majstori

Mekane zemičke koje ćete želeti da pravite svaki dan.

Cooking

Kada isprobate domaće lepinje, nikada ih više nećete kupiti. Ako pravite burgere ili samo želite sveže i vruće pecivo onda isprobajte ovaj recept. Toliko su mekane i divne, a lako se prave, da ćete se oduševiti. 

Možete ih prerezati na pola, pa staviti pljeskavicu unutra i začine po želji ili možete sendvič sa sastojcima koje volite da napravite. 

Sastojci:

  • 20 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica brašna
  • 250 ml toplog mleka
  • 450 g brašna (mekog)
  • 1 jaje
  • 40 ml ulja
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 25 g maslaca
  • 1 kašika sirćeta
  • so

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • so
  • 1 kašičica kisele pavlake
  • susam

Priprema:

U činiju stavite izdrobljen kvasac, kašičicu šećera i brašna i malo toplog mleka. Ostavite kvasac na toplom da se aktivira, oko 10 minuta.

U aktiviran kvasac dodajte brašno, ostatak mleka, ulje, so, jaje, prašak za pecivo i krenite da mesite testo. Dodajte kašiku sirćeta i maslac. Umesite mekano elastično testo. Testo oblikujte u loptu, premažite sa malo ulja i ostavite pokriveno, u toploj prostoriji oko 50 minuta. Nadošlo testo preručite na radnu površinu i podelite na 6 delova, od kojih ćete oblikovati loptice. Ukoliko vam se testo lepi za radnu površinu i ruke premažite ih sa uljem. Jufke-loptice pokrijte i ostavite 15 minuta na toplom. Loptice premažite sa umućenim jajetom sa kiselom pavlakom. Preko pospite sa susamamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C nekih 20 minuta. Ukoliko testo ranije porumeni, prekrijte ga sa folijom.

Izvor: cooking