DOMAĆE KIFLICE: Nema čekanja da testo narasta, a ako ih premažete ovim sastojkom biće još mekše

Mekane kiflice koje se premazuju majonezom i zbog toga su posebne.

Shutterstock

Domaće kiflice svi volimo. One su neizostavne kada su slave, proslave, rođendani, ali su dobar izbor i za doručak i večeru. Mogu biti slatke ili slane. Ukoliko ih premažete majonezom biće još mekše i ukusnije. Evo recepta.

Sastojci:

Za testo:

  • 800g brašna tip-400
  • 300 ml tople vode
  • 1 kocka kvasca
  • 1 puna kašičica soli
  • 2 kašičice šećera
  • 1 dl ulja

Za premaz:

  • 250 g majoneza
  • susam, kim
  • 200 g maslaca

Priprema:

U toplu vodu sa šećerom izmrviti kvasac, zatim, bez čekanja, dodati ostale sastojke i zamesiti testo koje se odvaja od ruku. Ne treba da narasta nego odmah podeliti na 5 delova. Od svakog dela napraviti valjak, pa ga podeliti na 10 delova. Svaki deo oblikovati u kuglicu, pa je blago istanjiti oklagijom u elipsu. Uvijati kifle i slagati na pleh obložen papirom za pečenje. Kada su sve kifle složene u pleh, pokriti krpom i ostaviti da stoje sat vremena. Nakon toga, svaku kiflu premazati majonezom, posuti, po želji, susamom, kimom...Staviti u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni i peći dok ne porumene. Maslac ili margarin istopiti dok ne počne da cvrči, pa pečene kifle preliti, na svaku po kašiku maslaca. Ostaviti da se prohlade.

Izvor: Stvar ukusa