Punjena fokača po receptu Džejmija Olivera

Punjena fokača po receptu Džejmija Olivera idealna je za užinu ili večeru, taman da isprobate nešto drugačije. Po želji možete da je punite drugim povrćem, sirom ili šunkom.
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g oštrog brašna
  • 7 g suvog kvasca
  • maslinovo ulje
  • 750 g boranije
  • 4 čena belog luka
  • 1 veza svežeg peršuna
  • maslinovo ulje
  • 50 g parmezana
  • 1 limun
  • 30 g prezli

Recept za punjenu fokaču:

Za fokaču stavite brašno i prstohvat morske soli u veliku činiju i napravite udubljenje u sredini. U bokalu razmutite kvasac u 300 ml mlake vode, ostavite nekoliko minuta, pa postepeno sipajte u brašno, mešajući, dok ne dobijete testo. Mesite na pobrašnjenoj površini 10 minuta, ili dok ne postane glatko i elastično. Stavite testo u lagano nauljenu činiju, pokrijte čistom vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mestu 1 sat, ili dok se ne udvostruči.

U međuvremenu, blanširajte boraniju, ocedite i odvojite u činiju. Očistite beli luk, sitno iseckajte sa peršunom i dodajte u činiju uz maslinovo ulje. Parmezan i limunovu koricu sitno izrendajte, iscedite sok, začinite, izmešajte, pa ostaviti na stranu. Duboki pleh (30cm x 40cm) lagano nauljite i ravnomerno pospite prezlama. Udarite testo nekoliko puta pesnicom, a zatim ga razvucite. Ubacite polovinu testa u pleh, a ostatak ostavite da visi.

Sipajte preko testa mešavinu boranije u ravnom sloju. Preklopite testo preko punjenja, pokapajte uljem, a zatim prstima lagano gurnite nadole i napravite udubljenja u testu. Pokrijte čistim vlažnim kuhinjskim peškirom i ostavite da se diže dok se ponovo ne udvostruči. Zagrejte rernu na 220ºC. Pospite testo morskom solju, a zatim pecite 25 minuta, ili dok ne porumeni. Ostavite da se ohladi na dasci, a zatim isecite i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i originalnu italijansku fokaču.

Pročitajte kako se pravi mini fokača od samo 2 sastojka

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za originalnu italijansku fokaču Izvor: Instagram/betweenespressoandprosecco

StvarUkusa