Sastojci:
- 275 g univerzalnog brašna
- 2 kašičice kristal šećera
- 1/2 kašičice fine morske soli
- 1 kašika praška za pecivo
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- 100 g hladnog putera isečenog na kockice
- 170 g mlaćenice
Recept za mekane domaće pogačice:
Kako biste napravili pogačice, prvo postavite rešetku na gornju polovinu rerne i zagrejte je na 230°C. Prosejte brašno, šećer, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu u veliku posudu za mešanje. Isecite puter u suve sastojke, dok smesa ne počne da izgleda kao krupno brašno. Dodajte mlaćenicu i umešajte u glatko testo.
Prebacite testo na blago pobrašnjenu radnu površinu i lagano mesite oko 10 puta. Razvaljajte ili utapkajte testo u krug ili pravougaonik debljine 1,2 cm. Kalupom za kolače isecite krugove. Prebacite na nepodmazan pleh i pecite 10 do 12 minuta ili dok ne porumene. Servirajte toplo. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i domaće slatke pogačice.
Pročitajte kako se prave jednostavne pogačice sa borovnicama
BONUS VIDEO
StvarUkusa