Gibanica je najpoznatija srpska pita sa sirom, a svaka domaćica ima neku svoju tajnu kako je priprema. Ali, ako želite da je napravite na malo drugačiji način, u nastavku teksta pročitajte recept čuvenog kuvara Džejmija Olivera. On je tradicionalnu pitu obogatio spanaćem, aromatičnim začinima, ali i još jednom vrstom sira. Takođe, otkrio je i tajnu kako da korica bude hrskavija nego inače. 

  • Sastojci: 
  • 100 g pinjola 
  • 5 jaja 
  • 300 g feta sira 
  • 50 g čedar sira
  • 1 kašičica origana
  • 700 g spanaća 
  • prstohvat muskatnog oraščića
  • 1 limun 
  • malo putera
  • ljuta mlevena paprika  

Priprema:
Propržite pinjole u suvom tiganju nekih 3-4 minuta. U posudi pomešajte jaja, feta sir, rendani čedar sir, posolite, pobiberite i pospite origano. Dodajte pinjole i grubo promešajte. U tiganju zagrejte malo ulja, pa stavite spanać (300 g), posolite i pospite muskatni oraščić. Kada "uvene" dodajte preostali spanać, rendanu koru limuna i malo putera. Sklonite sa šporeta. Uzmite veći deo pek papira i zgužvajte ga, pa dobro pokvasite. Iscedite i stavite na radnu površinu. Nauljite, pa rasporedite 4 kore, tako da oblikujete pravougaonik (2 gore i 2 dole, neka se malo preklapaju). Nauljite i pospite malo ljute mlevene paprike. Tako poređajte još jedan red, a onda ponovite još jedan. Spanać dodajte u smesu sa jajima i promešajte. U tiganj gde je bio spanać stavite kore sa sve pek papirom i pritisnite malo da oblože dno i ivice, ali i da vire iz tiganja. Sipajte smesu unutra, pa izrendajte još malo čedar sira preko. Zatvorite korama koje vire iz tiganja (bez pek papira, njega isecite). Ostavite na šporetu 2 minuta na jakoj vatri da uhvati koricu, pa stavite u zagrejanu rernu na 200°C oko 20 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE