Gibanica je najpoznatija srpska pita sa sirom, a svaka domaćica ima neku svoju tajnu kako je priprema. Ali, ako želite da je napravite na malo drugačiji način, u nastavku teksta pročitajte recept čuvenog kuvara Džejmija Olivera. On je tradicionalnu pitu obogatio spanaćem, aromatičnim začinima, ali i još jednom vrstom sira. Takođe, otkrio je i tajnu kako da korica bude hrskavija nego inače.
- Sastojci:
- 100 g pinjola
- 5 jaja
- 300 g feta sira
- 50 g čedar sira
- 1 kašičica origana
- 700 g spanaća
- prstohvat muskatnog oraščića
- 1 limun
- malo putera
- ljuta mlevena paprika
Priprema:
Propržite pinjole u suvom tiganju nekih 3-4 minuta. U posudi pomešajte jaja, feta sir, rendani čedar sir, posolite, pobiberite i pospite origano. Dodajte pinjole i grubo promešajte. U tiganju zagrejte malo ulja, pa stavite spanać (300 g), posolite i pospite muskatni oraščić. Kada "uvene" dodajte preostali spanać, rendanu koru limuna i malo putera. Sklonite sa šporeta. Uzmite veći deo pek papira i zgužvajte ga, pa dobro pokvasite. Iscedite i stavite na radnu površinu. Nauljite, pa rasporedite 4 kore, tako da oblikujete pravougaonik (2 gore i 2 dole, neka se malo preklapaju). Nauljite i pospite malo ljute mlevene paprike. Tako poređajte još jedan red, a onda ponovite još jedan. Spanać dodajte u smesu sa jajima i promešajte. U tiganj gde je bio spanać stavite kore sa sve pek papirom i pritisnite malo da oblože dno i ivice, ali i da vire iz tiganja. Sipajte smesu unutra, pa izrendajte još malo čedar sira preko. Zatvorite korama koje vire iz tiganja (bez pek papira, njega isecite). Ostavite na šporetu 2 minuta na jakoj vatri da uhvati koricu, pa stavite u zagrejanu rernu na 200°C oko 20 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem