Gibanica je najčuvenija srpska pita koja se pravi od kora i preliva sa jajima, jogurtom i sirom. Kako je u toku Uskršnji post, nema potrebe da se odričete omiljene hrane, već je napravite u posnoj verziji. To ćete uraditi tako što ćete zameniti jaja smesom od lanenog semena i vode, a jogurt posnom kiselom pavlakom, dok ćete sir zameniti posnom fetom. Ovako pripremljena gibanica je jednako ukusna kao i mrsna, a ne iziskuje puno truda i vremena. Obavezno probajte!
- Sastojci:
- 500 g gotovih kora
- 500 g posnog feta sira
- 2 posne kisele pavlake (male)
- 1 šolja kisele vode
- 3 kašike mlevenog laka
- 7,5 čaša vode
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 šolje ulja
- 1 kašičica soli
Priprema:
U posudi pomešajte kiselu pavlaku, kiselu vodu, prašak za pecivo, so i izmrvljeni feta sir. U drugoj posudi pomešajte mleveni lan i vodu (to je zamena za jaja) i dobro sjedinite, pa dodajte u smesu i sve dobro promešajte. Tepsiju nauljite, pa svaku koru umočite u smesu i zgžvajte, pa ređajte u tepsiju. Preostali fil sipajte preko. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. Prijatno!
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
6. Pecite oko 40 min. ili dok gibanica dobro ne porumeni.
Tri salate sa krastavcima koje ćete jesti celo leto
Pileća kapreze pasta salata
Letnja detoks kupus salata – gotova za 10 minuta i savršena za vrele dane
Kavijar od tikvica bez prženja – zdrav letnji namaz koji se jednostavno pravi
Recept za Dubai čizkejk