Gibanica je najčuvenija srpska pita koja se pravi od kora i preliva sa jajima, jogurtom i sirom. Kako je u toku Uskršnji post, nema potrebe da se odričete omiljene hrane, već je napravite u posnoj verziji. To ćete uraditi tako što ćete zameniti jaja smesom od lanenog semena i vode, a jogurt posnom kiselom pavlakom, dok ćete sir zameniti posnom fetom. Ovako pripremljena gibanica je jednako ukusna kao i mrsna, a ne iziskuje puno truda i vremena. Obavezno probajte!
- Sastojci:
- 500 g gotovih kora
- 500 g posnog feta sira
- 2 posne kisele pavlake (male)
- 1 šolja kisele vode
- 3 kašike mlevenog laka
- 7,5 čaša vode
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 šolje ulja
- 1 kašičica soli
Priprema:
U posudi pomešajte kiselu pavlaku, kiselu vodu, prašak za pecivo, so i izmrvljeni feta sir. U drugoj posudi pomešajte mleveni lan i vodu (to je zamena za jaja) i dobro sjedinite, pa dodajte u smesu i sve dobro promešajte. Tepsiju nauljite, pa svaku koru umočite u smesu i zgžvajte, pa ređajte u tepsiju. Preostali fil sipajte preko. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. Prijatno!
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
6. Pecite oko 40 min. ili dok gibanica dobro ne porumeni.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem