Mantije su postale popularne na ovim prostorima kada su Turci došli na Balkan. Čuvene su novopazarske mantije i bosanske, a ovo jelo najviše podseća na burek. Testo se razvija poput domaćih kora za pitu, puni juneći mesom, a preliv od belog luka i jogurta čini ovo jelo potpuno nedoljivim! Ne morate ih stalno kupovati u pekari, spremite ih kod kuće i obradujte najmlađe i najstarije članove porodice.
- Sastojci:
- 800 g brašna TIP 500
- 520 ml mlake vode
- 2 kašike soli
- 1 kg mlevenog mesa
- 60 ml ulja
- 2 glavice crnog luka
- 3/4 kašičice bibera
- Za premaz:
- 150 g putera
- 50 ml ulja
- Za preliv:
- 250 ml jogurta
- 3 čena belog luka
- 1/2 kašičice soli
Priprema:
U posudu dodajte brašno, 1 kašiku soli, pa postepeno sipajte 450 ml mlake vode i rukama zamesite testo. Prekrijte testo krpom i ostavite da naraste 30 minuta. Potom pospite malo brašna po testu kako se ne bi lepilo, pa ga premestite na radnu površinu posutu brašnom. Podelite testo na 3 jednaka dela, pa svaki ponaosob umesite rukom u glatke lopte. Prekrijte ih i ostavite oko 15-20 minuta. Iseckajte crni luk, pa dodajte 1 kašiku soli, biber, ulje. Pomešajte dobro smesu sa mlevenim mesom, pa na kraju dodajte 70 ml vode. Razvijte testo (jednu po jednu loptu) oklagijom poput kora za pitu, da bude što tanje i da zauzima celu površinu stola. Otopite puter sa uljem, pa premažite razvijeno testo. Podelite razvučeno testo po dužini na dva dela, pa rasporedite deo smese sa mesom duž spoljne ivice. Uvijte poput rolata pa isecite na komade od po 3-4cm. Rukama oblikujte mantije, tako da ivice budu zatvorene i da meso ne ispada sa strane. Ređajte u pleh podmazan otopljenim puterom i uljem, premažite ih na kraju, pa pecite u prethodno zagrejanoj na 250°C oko 30-40 minuta. U jogurt dodajte so i iseckan beli luk pa prelijte mantije.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem