OMILJENO JELO STARIH SRPSKIH DOMAĆICA: Gužvana pita od 5 sastojaka - zaboravićete na burek kada je probate

Napravite za doručak ili večeru gužvanu pitu sa sirom, ukusniju od bilo kog bureka iz pekare.

Printscreen/YT/Appetitno.TV

U ovom periodu ne tako prijatnih i hladnih dana, najbolje i najlakše rešenje je kupiti kore, premazati i napuniti ih omiljenim sastojkom i napraviti neku pitu. Njihovom broju i vrstama ne zna se broj, a teško je i odlučiti se koja je bolja, ona od jabuka, povrća ili od mesa. Međutim, pita čije se kore gužvaju i umaču u nadev od sira, jaja i mleka stvaljaju se u pleh sve dok se ne popuni, vrlo je popularna i poznata je kao gužvara. Kako su pite bile neizostavni deo našeg detinjstva, sigurno ćete se ako je ponovo napravite prisetiti njihovog čarobnog mirisa i ukusa.

Sastojci:

  • 400 g gotovih kora
  • 3 jaja
  • 300 ml mleko
  • 400 g svežeg sira
  • 100 ml putera

Priprema:

Premažite pleh puterom, a onda i dve kore, presavijte ih i stavite u pleh za pečenje. Posoljena jaja umutite, dodajte mleko, sir, izmešajte, pa jadan list gužvane kore uvaljajte u nadev od sira i stavite je u pleh i tako ponovite još pet puta, dok ne potrošite kore i nadev, pa ih na kraju prelijte rastopljenim puterom. Pecite pitu na 180°C 25 minuta.