BAŠ KAO IZ PEKARE - HRSKAVO SPOLJA, A UNUTRA MEKANO: Pecivo punjeno sirom i spanaćem 

Iskušajte se i u pravljenju domaćeg peciva i isprobajte ove trouglove punjene sirom i spanaćem.

Divna Simić

Napravite pecivo sa sirom i spanaćem i pohvalite se svojim pekarskim sposobnostima. Umesićete divno testo, koje treba da nafilujete, ako ne želite sa predloženim sastojcima, može nešto po vašoj volji i ispecite. Nemojte da zaboravite da ih premažete puterom jer je je on jedan od razloga zašto je pecivo hrskavo spolja, a mekano unutra. 

Možete da ih mažete aromatičnim domaćim puterom ili da ih punite domaćim krem sirom.  

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 100 g grčkog jogurta
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika gustina
  • 1 kašika sirćeta
  • 280 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 80 g putera

Za punjenje:

  • sir
  • spanać

Priprema:

Zamesite testo od gore navedenih sastojaka (sem putera), pa podelite na 10 loptica i svaku malo obradite. Pokrijte krpom i ostavite 15 minuta. Na radnu površinu, stavite malo gustina i svaku lopticu razvucite oklagijom na veličinu malog tanjira. Tako razvucite sve i onda složite jednu na drugu, ali između stavite gustin da prekrije celu "palačinku" i na zadnjoj. Oklagijom razvucite u što duži i tanji pravougaonik. Testo je malo tvrđe zbog gustina, ali se razvlači. Uži deo pravougaonika, počnite da rolate (što sitnije) i dobićete rolat koji treba da isečete na 1,5 cm (meni je ispalo 12 kom).

Svaki taj mali rolat, razvucite u ovalni oblik, punite po želji (ja sam stavila spanać, sir i malo krem sira i so). Jednu ivicu premažite vodom, preklopite i lepo zatvorite. Poređajte u pleh obložen pek papirom. Otopite puter i svaku dobro premažite. Ostavite da odstoji dok vam se greje rerna. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C  oko 15 minuta.

Recept poslala Divna Simić



Divna Simic