PITA OD BUNDEVE NA STARINSKI NAČIN: Jedan sastojak daje posebnu sočnost korama, a biće sveža i sutradan

Niko neće odbiti pitu od bundeve spremljenu po starinskom receptu.

Shutterstock

Pored one sa jabukama, pita od bundeve je jedna od omiljenijih na ovim prostorima. Kažu da je najbolja ona iz Banata, a upravo takav recept vam donosimo. Ukoliko ste ljubitelj cimeta slobodno ga dodajte u pitu, a em što će joj dati prepoznatljiv ukus, kućom će se širiti fenomenalan miris dok je budete pekli. Griz joj daje posebnu sočnost i smekšava kore, pa će se prosto topiti u ustima.

Sastojci:

  • 500 g kora
  • 1 kg rendane bundeve
  • 180 ml jogurta
  • 180 ml ulja
  • 180 g griza
  • 250 g šećera
  • kesica praška za pecivo

Priprema:

Pomešajte jogurt, griz, ulje šećer i dodajte prašak za pecivo, pa sve dobro sjedinite. Uzmite koru, pa je premažite sa filom, odozgo stavite drugu koru, opet stavite fil, pa pospite šakom bundeve. Urolajte pitu, premažite je sa malo fila, pa je spustite u podmazan pleh. Na isti način utrošite ostale kore i fil. Pecite na 180 stepeni dok bundevara ne porumeni. Secite na komade, po želji pospite šećerom u prahu i služite.

Izvor: Stvar ukusa