Jesen je vreme kada se najviše upotrebljavaju sveže bundeve koje se od davnina koriste za pripremu starinskih pita, po receptima naših baka, ali se koriste i za potaže, slane pita, kao prilog uz razna jela. 

Osim što je veoma lekovita, bundeva ima fantastičan ukus i veoma lako se kombinuje sa drugim namirnicama.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 jaje
  • malo soli
  • ulje za premazivanje

Za fil:

  • ½ kg izrendane bundeve
  • 200 g šećera
  • 2-3 kašike masti
  • malo cimeta
  • vanilin šećer

Priprema:

Zamesiti glatko testo sa malo mlake vode (po potrebi). Podeliti testo na 2 – 3 jufke i ostaviti malo da se odmori. Ponovo premesiti testo i razvlačiti na stolu tanke kore, od prethodno malo zamašćenih jufki.

Bundevu izrendajte, pomešajte sa šećerom, cimetom i vanilinim šećerom.

Rastanjenu koru premažite mašću, pa pospite mešavinom rendane bundeve, zatim umotajte uz pomoć krpe. Desnu i levu stranu preklopite za otprilike 1cm, pa krenite sa rolanjem tako što ćete podizati krpu, a kora će sama da se rola, uz pridržavanje i oblikovanje ako je potrebno, da bi se ravnomerno urolala. 

Umotanu koru stavite na dobro podmazan pleh, pa premažite uljem. Umesto ulja možete koristiti mastc za premazivanje kora. Biće još sočnije. Pecite na 180 stepeni oko pola sata.