Gibanica je naša najpoznatija pita, ali jednom kada probate ovu mekanu i hrskavu pitu sa sirom stalno ćete praviti. 
Ukus je fantastičan, a možete da je poslužite sa jogurtom ili kiselim mlekom.  

Sastojci:

  • 500 g brašna 
  • 200 g putrera
  • 600 g sitnog sira 
  • 2 belanca 
  • 30 g griza 
  • 1/2 kašičice sirćeta 
  • 270 ml vode 
  • prstohvat soli
  • 2 žumanca 

Priprema:

Pomešajte brašno, vodu, so i sirće. Umesite testo i podelite na 10 jednakih delova. Oblikujte loptice, a zatim razvucite oklagijom što tanje. Premažite puterom, pa preklopite. Prvo po dužini, pa po širini. Zamotajte svaki deo u providnu foliju i stavite u frižider na sat vremena. 
Pomešajte sir i belanca, pa dodajte griz. Sve dobro sjedinite. 
Testo razvucite tanko, da bude dimenzija 20x20 i stavite sir na redinu, pa preklopite ivice ka unutra da dobijete kvadrat. 
Ređajte u pleh obložen pek papirom. Premažite umućenim žumancima i pecite na 220°C nekih 20 minuta. 

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: stvarukusa.rs