PITA SA SIROM IZ RERNE ILI TIGANJA: Od brašna i vode napravite domaće kore, zbog kojih će biti neverovatno hrskava

Prave domaće kore i nadev od sira ovu pitu čine preukusnom, a nestaće iz tanjira odmah.

Printscreen/YT/Găteşte cu Bunica_md Lidia Moraru

Kada želite da pripremite nešto ukusno, a brzo, pite su uvek najbolje rešenje. Ako se kore ne razvlače pita može da bude gotova za pola sata, a može i sutradan da se jede, pa ste uštedeli vreme. Umesite testo od vode i brašna i napravite domaće kore, brzo i lako. Uspeva i domaćicama koje su tek počele da kuvaju, zato obavezno isprobajte ovaj recept. 

Ako nemate kiselu vodu, ne morate da idete do radnje, već je napravite kod kuće. 

Sastojci:

  • 400-450 g brašna 
  • 300 ml kisele vode 

Za punjenje:

  • 1 kg svežeg sira 
  • 2 jajeta 

Priprema:

Umesite brašno i kiselu vodu, pa pokrijte providnom folijom i krpom i ostavite da odmori oko 20 minuta. Podelite na 10 loptica i svaku razvucite u tanak krug. Svaku lepinju nauljite i ređajte jednu preko druge. Svako testo razvucite prstima da bude skoro prozirno, a onda zasecite nožem po dužini, na 2 mesta i sa druge strane isto tako. Stavite po širini sir na sredinu, pa preklopite sa obe strane. Zatim preklopite na unutra, pa opet sa strane i onda opet na unutra. Stavite opet malo sira, pa preklopite sa strane. Pleh nauljite, pa stavite pek papir i pite. Premažite sa umućenim žumancetom u koje ste dodali malo vode. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta. 

Možete da ih pržite u tiganju,samo zagrejte dosta ulja i stavite jednu po jednu pitu i pržite poklopljeno. 

Izvor: Stvar ukusa