Bundevara je omiljena poslastica u ovo doba godine jer je jednostavna za pripremu, posna i veoma pristupačna. Topli začini, cimet i prstohvat mlevenog karanfilića, daju pitu prazničnu aromu, a upravo karanfilić izdvaja ovaj recept od drugih.
Priprema je brza i laka, dok je jedini zahtevniji deo rendanje sveže bundeve, ukoliko nije kupljena već narendana.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: pita / poslastica
Porcije/Količina: 8–10 porcija
Vreme pripreme: 20 minuta
Vreme pečenja: 45–50 minuta
Ukupno vreme pripreme: oko 1 h 10 minuta
Težina: srednje lako
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 600 g rendane bundeve
- 200 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašičica cimeta
- prstohvat mlevenog karanfilića
- 70 ml ulja
- 100 ml vode
Priprema:
1. korak: Priprema fila
U većoj činiji pomešajte narendanu bundevu, šećer, vanilin šećer, cimet i prstohvat karanfilića. Ostavite da odstoji 5-10 minuta i da pusti malo soka.
2. korak: Priprema kora
U manjoj posudi pomešajte vodu i ulje. Svaku koru premažite tankim slojem mešavine vode i ulja kako bi pita bila sočna iznutra, a hrskava spolja.
3. korak: Slaganje pite
Na radnu površinu stavite jednu koru, premažite je filom od bundeve, zatim poklopite drugom korom. Postupak ponavljajte dok ne iskoristite sve kore i fil. Možete ih slojevito slagati ili uvijati u rolat, prema želji.
4. korak: Pečenje
Pitu prebacite u podmazan pleh i premaži ostatkom mešavine vode i ulja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45–50 minuta, dok kore ne dobiju zlatno-smeđu boju.
5. korak: Serviranje
Ohladite pitu 10–15 minuta pre sečenja. Po želji pospite šećerom u prahu ili dodatnim cimetom za aromu.
Isprobajte i naš recept za pitu sa jabukama prelivenu sirupom.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.