Sastojci:

Za koru:

  • 90 g brašna 
  • pola kašičice praška za pecivo
  • pola  kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • pola kašičice mlevene slatke paprike
  • đumbir, muskantni oraščić, so
  • 3 jajeta
  • 200 g šećera
  • 160g pirea od bundeve 
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 30g šećera u prahu 

Za punjenje:

  • 220-250 g krem sira
  • 120g šećera u prahu
  • 80 g putera sobne temperature 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Kako se pravi rolat:

Kod pripreme ovog rolata najpre zagrejte rernu na 180 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje. Koristite dovoljno veliki komad papira za pečenje tako da ima dodatni centimetar ili dva sa strane. Ovaj višak papira ćete koristiti da izvučete koru iz kalupa nakon pečenja.

Prosejte brašno, so, začine, prašak za pecivo i sodu u srednju činiju, zatim pomešajte i ostavite sa strane. Pomešajte jaja, vaniliu i šećer u velikoj posudi i umutite. Dodajte pire od bundeve i mešajte dok ne postane glatko. Sipajte suvu mešavinu u mokru, a zatim mešajte dok se ne sjedini.

Kako da kora rolata ne pukne

Urolajte koru dok je vruća, odmah po vađenju iz rerne. Kako se hladi, struktura se stvrdnjava, što otežava pucanje.
Držite koru umotanom dok se potpuno ne ohladi. 
Ne odmotavajte koru dok fil ne bude spreman. Ovo će vam omogućiti da radite efikasno, ostavljajući koru razmotanom samo na kratko.

Prebacite testo u pripremljeni pleh za pečenje i poravnajte odzgo. Testo će biti prilično tanko nakon što se poravna i rasporedi, ali tako treba da bude. Pecite 13 do 15 minuta. 

Dok se kolač peče, pripremite čistu kuhinjsku krpu i pospite je šećerom u prahu. Kada je kora gotova i još vruća, pažljivo je izvadite iz pleha pomoću papira za pečenje i stavite na pošećerenu krpu. Odlepite pek papir, preklopite kraj kuhinjske krpe prekoivice kore, a zatim koru čvrsto umotajte u rolnu i ostavite na rešetku da se potpuno ohladi.

Napravite fil od krem sira tako što ćete umutiti puter i krem sir zajedno. Dodajte vaniliu i šećer u prahu, pa umutite dok ne postane mekana, glatka i svetle boje smesa.

Ohlađenu koru odmotajte na radnoj površini, a zatim namažite fil ostavljajući oko centimetar od ivica. Ponovo umotajte, samo ovog puta bez krpe. Stavite rolat na tanjir za serviranje, labavo pokrijte plastičnom folijom i ostavite u frižideru najmanje 1 sat da se fil stegne.

Bonus video

jednostavan tiramisu rolat Izvor: jednostavan tiramisu rolat