Nema kome palačinke nisu omiljena poslastica, a mogućnosti za pripremanje su neograničene, pa se podjednako jedu i slane i slatke. Ono što je zajedničko i jednim i drugim to je da se brzo pripremaju, sastojci su jeftini i ne zahtevaju mnogo truda.
Ovakav recept do sada sigurno niste probali, a u pitanju su slane palačinke sa sremušem čija sezona je uveliko u toku. Ove palačinke su savršene za doručak, večeru ili užinu.
Sastojci:
- veza sremuša
- 2 jajeta
- 250 ml kisele vode
- 200 ml mleka
- 250 brašna
- pola kašičice soli
- prstohvat bibera
- 50 ml ulja
Priprema:
Sjedinite jaja, mleko, kiselu vodu, so i biber, dodajte ulje i brašno, pa sve umutite u glatku masu bez grudvica. Masa će biti za nijansu gušća od one uobičajene za palačinke. Sremuš operite i iseckajte, pa dodajte u smesu. Palačinke pecite na zagrejanom tiganju, ali izlivajte nešto deblju masu. Pecite ih dok ne porumene sa obe strane, savijajte u trouglove ili ih urolajte i poslužite. Možete ih jesti sa dodatkom sosa ili namaza na bazi sira, ali su savršene i kada se jedu samostalno.
Izvor: Stvar ukusa