Po legendi, savremene palačinke je smislio kuvar pape Gelazija I kad je 2. januara 492. godine u Vatikan došlo toliko hodočasnika da je ponestalo hrane, a našlo se samo jaja i brašna. Novootkrivena poslastica vrlo brzo je osvojila Evropu.
Da li ste znali da je na Novu godinu, običaj da u ruci kojom bacate u vis i okrećete palačinke, držite novčić, pa ako ne ispadne, cele godine ćete imati novca. Uspešno bacanje palačinki vezuje se i uz proricanje. Navodno je Napoleon pre svake bitke sam pekao i okretao palačinke. Ako bi mu koja ispala, osvajač je kretao u boj pun mračne strepnje. Kad je, pekao palačinke pre napada na Moskvu, uspešno je okrenuo četiri, ali mu je peta pala na pod. Posle poraza je mračno rekao: "To je ona peta palačinka!"
Palačinke su odlične kada kod kuće nemate puno namirnica, jer se brzo smućkaju od onoga što imate. Sada umesto klasičnih, napravite smesu sa koprivom i belim lukom, koji će dati poseban šmek. Umesto koprive možete da koristite blitvu, zelje, spanać, mladi luk...
Sastojci:
- 300 g brašna
- oko 300-350 ml vode
- 1 kašičica soli
- 3 kašike istopljenog margarina
- 3 kašike iseckane koprive ili drugog zelenog povrća
- malo tucane paprike ako volite
- 3 čena belog luka
Priprema:
Beli luk i korpirvu sitno iseckajte, kao i mirođiju. Pomešajte sa ostalim sastojcima i dobro sjedinite. Sipajte kutlaču ili dve smese u dobro zagrejan tiganj i pecite sa obe strane. Na kraju premažite margarinom i onda filujte sa sirom ili nečim drugim po vašoj želji.
Izvor: Šerpica
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem