Sarma je tradicionalno zimsko jelo koje se priprema od listova kiselog kupusa, ali tokom leta obično biramo malo lakše varijante sa zeljem ili ove sa listom vinove loze. Najlepše su uz domaće kiselo mleko.

  • Sastojci:
  • 40 komada vinovog lista
  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • nekoliko glavica crnog luka
  • začini
  • šoljica pirinča
  • 1 jaje
  • brašno i mlevena paprika za zapršku
  • kiselo mleko za služenje

Priprema:

Sitno iseckajte nekoliko glavica crnog luka. Luk staviti da se prži, a zatim dodajte pola kilograma mlevenog mesa i promešajte, posolite, pobiberite, dodajte malo iseckanog peršuna, jednu šoljicu očišćenog i opranog pirinča i jedno jaje.

Četrdesetak komada vinovog lista prvo se očisti od drščica i potom obari u sudu sa ključalom slanom vodom.Kad lišće postane mekano ocedi se i ispere hladnom vodom, a zatim ostavi da se ohladi. U njega se stavlja pripremljen fil i prave male, čvrsto uvijene sarme, koje se u šerpi ređaju isto tako čvrsto jedna uz drugu i na kraju pritisnu nekim ravnim tanjirom ili manjim poklopcem da se u toku kuvanja ne bi raspale. Preliju se toplom vodom i kuvaju na tihoj vatri.
Pri kraju kuvanja se zaprže tankom zaprškom,izvadi se tanjir ili poklopac i ostave još malo na tihoj vatri, nakon čega se stave u rernu da se zapeku. Gotova sarma ne sme biti čorbasta. Služi se sa kiselim mlekom.

Izvor: Stvar ukusa