Takozvana "harmonika" priprema hrane podrazumeva sečenje povrća tako da dobije proreze do polovine, čime se postiže da začini što bolje dopru i još bolje pospeše ukus.

Na ovaj način najčešće se sprema krompir, a obično se za punjenje koriste, slaninica, sir i drugi sastojci, a kao rezulat dobija se jelo puno ukusa koji se međusobno prožimaju.

Ovaj recept za harmonika tikvice sa sirom i belim lukom oduševiće vas na prvi zalogaj, a priprema je izuzetno jednostavna i laka.

Sastojci:

  • 4 manje tikvice
  • 100 g kačkavalja
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica origana
  • 2 čena belog luka
  • so, biber

Priprema:

Tikvice dobro operite, ali im nemojte ljuštiti koru. Nožem pažljivo isecite tikvicu po širini do pola, ali vodite računa da je ne presečete skroz. Pravite zereze čiji je razmak jedan od drugog oko 1 centimetar. Rukama lagano raširite svaki prorez, pa dodajte soli i bibera po ukusu. Beli luk sitno naseckajte, pa ga takođe ubacite u svaki džep. Kačkavalj narendajte, napunite njima zareze, pa sve lepo zalijte maslinovim ulje. Rernu zagrejte na 200 C, tikvice poređajte na prethodno nauljen pleh, pa ih pecite oko pola sata. Ukoliko želite možete i da ih zamotate u aluminijumsku foliju, pa pred kraj pečenja je skinite da uhvate hrskavu koricu odozgo.

Izvor: Stvar ukusa