Takozvana "harmonika" priprema hrane podrazumeva sečenje povrća tako da dobije proreze do polovine, čime se postiže da začini što bolje dopru i još bolje pospeše ukus.
Na ovaj način najčešće se sprema krompir, a obično se za punjenje koriste, slaninica, sir i drugi sastojci, a kao rezulat dobija se jelo puno ukusa koji se međusobno prožimaju.
Ovaj recept za harmonika tikvice sa sirom i belim lukom oduševiće vas na prvi zalogaj, a priprema je izuzetno jednostavna i laka.
Sastojci:
- 4 manje tikvice
- 100 g kačkavalja
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica origana
- 2 čena belog luka
- so, biber
Priprema:
Tikvice dobro operite, ali im nemojte ljuštiti koru. Nožem pažljivo isecite tikvicu po širini do pola, ali vodite računa da je ne presečete skroz. Pravite zereze čiji je razmak jedan od drugog oko 1 centimetar. Rukama lagano raširite svaki prorez, pa dodajte soli i bibera po ukusu. Beli luk sitno naseckajte, pa ga takođe ubacite u svaki džep. Kačkavalj narendajte, napunite njima zareze, pa sve lepo zalijte maslinovim ulje. Rernu zagrejte na 200 C, tikvice poređajte na prethodno nauljen pleh, pa ih pecite oko pola sata. Ukoliko želite možete i da ih zamotate u aluminijumsku foliju, pa pred kraj pečenja je skinite da uhvate hrskavu koricu odozgo.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus