Piletina može da se sprema na bezbroj načina, a najlepša je kada je u nekom umaku koji će mesu dati savršenu sočnost. Upravo je takav ovaj recept za pileći file u kremastom sosu sa slaninicom, zbog koje će jelo imati poseban šmek.

Lako i brzo se sprema, a što je najbolje od svega sve se priprema u jednom tiganju, pa nema nereda ni gomile sudova, a vi ćete napraviti ručak prste da poližete.

Sastojci:

  • 350 g pilećeg filea
  • 1 kockica maslaca
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike brašna
  • 200 ml neutralne pavlake
  • 150 g slanine
  • 200 ml belog vina
  • svež bosiljak
  • so, biber

Priprema:

Meso isecite na tanke šnicle, žačinite ih solju i biberom, pa ih uvaljajte u brašno. U tiganj stavite kockicu maslaca i maslinovo ulje, pa kada se dobro zagreje pecite meso sa svake strane po 5 minuta, da uhvati rumenu koricu. Piletinu izvadite na ubrus, a u tiganj u kome se pekla stavite sitno naseckan beli luk i slaninu isečenu na tanke listiće. Pecite par minuta dok slanina ne postane hrskava. Zalijte belim vinom i dinstajte dok polovina tečnosti ne ispari. Zatim sipajte neutralnu pavlaku, dodajte naseckan bosiljak, sve pomešajte, a onda vratite piletinu. Smanjite vatru i pustite da se sve zajedno krčka nekih 5 minuta. Ukoliko ima potrebe dodajte još začina po ukusu.

Izvor: Stvar ukusa