Červiš ili ajmokac je staro jelo sa piletinom u sosu od belog luka. Kolevka ovog jela je istočna Srbija, u Aleksincu i Kruševcu je poznato kao červiš, a u Pirotu kao ajmokac. Razlika kod pripreme je što je kod ajmokca sos ređi, a kod červiša gušći. Pravi se od belog mesa i gustog belog sosa, a odličan prilog uz ovo jelo je pire krompir. U Jugoslaviji su domaćice među prvim jelima naučile da prave ovo.
Sastojci:
- 1 pileći file
- 1 batak
- veza zeleni
- 5-6 čenova belog luka
- 3 kašike brašna
- komadić putera
Priprema:
Meso stavite u šerpu i sipajte vodu. Dodajte vezu zeleni i kuvajte. Zatim procedite, a zelen bacite. Belo meso iseckajte sitno, a sa bataka skinite kožicu i iseckajte. Puter istopite, pa propržite mleveni beli luk i dodajte brašno. Brzo promešajte i sipajte bujon (proceđena supa) oko pola litre. Kuvajte i neprestano mešajte. Ne sme da zagori ili da se stvore grudvice. Kada se sos zgusne dodajte meso i ostavite na tihoj vatri još 3-4 minuta. Ako je sos mnogo gust dodajte još malo bujon. Posolite i pobiberite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus