Piletina je jelo koje nikada ne može da dosadi. Ide uz svaki sos, kako uz slani tako i uz slatki, a sa njom nikada nema greške, znate da je vole svi ukućani. Ovog puta predlažemo recept čuvenog ruskog kuvara Alekeja Podlesnika. Piletina najpre treba da odstoji u marinadi dva sata, a potom se prži i kuva u kremastom sosu.

Sastojci:

  • 1,6 kg piletine
  • 1 struk mirođije
  • 20 g soli
  • 10 g slatke začinske paprike
  • 10 g mlevenog korijandera
  • 100 g belog luka
  • 180 ml ulja
  • 300 ml vode
  • 400 ml pavlake za kuvanje
  • 8 g kukrume
  • 8 g sušenog timijana
  • 16 g mlevene ljute papričice

Recept za mariniranu piletinu u sosu:

Pripremljenu piletinu isecite na 6 delova, pa pospite solju, slatkom začinskom paprikom, korijanderom. Promešajte rukama, pa dodajte 80 g usitnjenog belog luka, 20 ml ulja, 100 ml vode, ponovo promešajte i ostavite u marinadi 2 sata. Pržite piletinu u ostatku ulja sa obe strane dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Ocedite višak masti, dodajte vodu, pavlaku za kuvanje, iseckan ostatak belog luka, 8 g mlevene ljute papričice, pa kuvajte 20 minuta na srednjoj vatri. Piletinu služite uz sos u kom ste kuvali posut kurkumom, timijanom, ostatkom mlevene ljute papričice i ukrasite mirođijom. Za sve ljubitelje mesa u kremastom sosu, tu je i recept za piletinu u bešamel sosu posutu sirom.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija Zapečena piletina u bešamel sosu

 Izvor: StvarUkusa