Musaka je mnogima omiljeno jelo koje se po tradicionalnom receptu pravi sa krompirom. Ipak, nisu nepoznate verzije u kojima se, umesto krompira, koristi drugo povrće poput pečenih paprika, plavog patlidžana ili tikvica. Mi vam donosimo recept za musaku sa karfiolom, a sigurno da će se oduševiti mnogi ljubitelji klasične musake.
Sastojci:
- 1 glavica karfiola
- 400 g mlevenog mesa
- 1 crni luk
- 2 jajeta
- 100 ml mleka
- 50 g maslaca
- so, biber
- peršun
Priprema:
Očistite karfiol, i odvojte cvetiće koje ćete potom obariti nekih 10-ak minuta u ključaloj vodi. Glavicu crnog luka očistite, sitno iseckajte i propržite na ulju. Kada luk postane staklast dodajte meso, so i biber, pa još propžite sve zajedno. Vatrostalnu posudu premažite uljem, stavite pola količine karfiola, zatim meso i opet karfiol. Jaja umutite i pomešajte sa mlekom, pa prelijte musaku. Odozgo poređajte maslac isečen na listiće i po želji sitno seckani peršun. Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite nekih 20-ak minuta.
Izvor: Stvar ukusa