KAFANSKA KOLENICA U PIVU: Meso je toliko sočno da se samo odvaja od kostiju - prste da poližeš

Kolenica u pivu je specijalitet sa sve prave gurmane.

Shuttersotck

Ovo jelo spada u specijalitete mnogih kafana i restorana, a recept za njega je jednostavan. Jedino što traži ova đakonija je vreme za spremanje, ali kada je servirate i probate shvatićete da je bila vredna svakog potrošenog minuta.

Možete da je servirate uz kuvani ili pečeni krompir, a kao garnirung za kolenicu dobro dođe i bareno ili pečeno povrće.

Sastojci:

  • 1 veća svinjska kolenica
  • 1 l piva
  • 2 šargarepe
  • 6 čenova belog luka
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 lista lovora
  • 1 kašika masti
  • so, biber

Priprema:

Sipajte pivo u dublju šerpu. U to stavite kolenicu, zatim oljuštenu i na krupno sečenu šargarepu, beli luk, kao i crni luk oljušten i presečen na četvrtine. Dodajte, so, biber i lovorov list, pa kolenicu kuvajte na tihoj vatri dva i po do tri sata. Izvadite meso iz šerpe i ostavite sa strane da se ocedi. Podmažite pleh mašću i zagrejte rernu na 200 stepeni. Zapecite kolenicu pola sata, tako da dobije karamel boju i hrskavu koricu. Servirajte je sa prilogom i sezonskom salatom.

Izvor: Stvar ukusa