Ovo jelo spada u specijalitete mnogih kafana i restorana, a recept za njega je jednostavan. Jedino što traži ova đakonija je vreme za spremanje, ali kada je servirate i probate shvatićete da je bila vredna svakog potrošenog minuta.
Možete da je servirate uz kuvani ili pečeni krompir, a kao garnirung za kolenicu dobro dođe i bareno ili pečeno povrće.
Sastojci:
- 1 veća svinjska kolenica
- 1 l piva
- 2 šargarepe
- 6 čenova belog luka
- 2 glavice crnog luka
- 3 lista lovora
- 1 kašika masti
- so, biber
Priprema:
Sipajte pivo u dublju šerpu. U to stavite kolenicu, zatim oljuštenu i na krupno sečenu šargarepu, beli luk, kao i crni luk oljušten i presečen na četvrtine. Dodajte, so, biber i lovorov list, pa kolenicu kuvajte na tihoj vatri dva i po do tri sata. Izvadite meso iz šerpe i ostavite sa strane da se ocedi. Podmažite pleh mašću i zagrejte rernu na 200 stepeni. Zapecite kolenicu pola sata, tako da dobije karamel boju i hrskavu koricu. Servirajte je sa prilogom i sezonskom salatom.
Izvor: Stvar ukusa