Sastojci:
- komad od 1,2 kg svinjskog vrata bez kože
- 2 kašike ulja
- 1½ glavica belog luka, oljuštenog i iseckanog
- šaka žalfije
- kora od dva limuna, izrendana
- 750 ml mleka
Recept za svinjski vrat dinstan u mleku i zapečen u rerni:
Za svinjski vrat zagrejte rernu na 170˚C. Svinjetinu dobro začinite morskom solju i sveže mlevenim biberom. Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri, a zatim dobro propržite svinjetinu. Prebacite je u manju posudu za pečenje.
Ubacite beli luk u tiganj i pržite dok ne postane zlatne boje. Sklonite sa vatre, dodajte žalfiju i limun, pa sve zajedno pospite preko svinjetine. Dodajte mleko (treba da dođe do polovine mesa), obilno začinite i prekrijte papirom za pečenje i komadom folije.
Dinstajte u rerni 1¼ sata, a zatim okrenite svinjski vrat u tečnosti za dinstanje, pokrijte i vratite u rernu na još 1¼ sata. Meso bi trebalo da bude veoma meko i skoro da se raspada.
Izvadite meso iz tečnosti za dinstanje, ostavite da odstoji 10 minuta, a zatim isecite na kriške i prebacite na tanjir. Iz tečnosti izvucite zgrušano mleko i pospite preko mesa. Procedite odozgo i malo tečnosti iz posude za pečenje, pokapajte sa malo ulja i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i svinjski vrat kuvan u lukovini.
Pročitajte kako se pravi svinjski vrat u sosu od crnog luka i piva
BONUS VIDEO
StvarUkusa