Makaroni zapečeni sa boranijom i sirom

Makaroni zapečeni sa boranijom i sirom su jednostavno i lagano jelo za celu porodicu.

Makaroni zapečeni sa boranijom i sirom
Makaroni zapečeni sa boranijom i sirom Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 2 kašike ulja
  • 3 kašike integralnog brašna
  • 500 ml mleka
  • 1 kašičica mlevenog muskatnog oraščića
  • 350 g makarona
  • 400 g zelene boranije
  • 140 g kačkavalja, pola iseckano, pola izrendano
  • 25 g semenki bundeve
Zašto je korisno da jedete zelenu boraniju?

Zelena boranija je izuzetno bogata proteinima i vlaknima. Takođe sadrži folat, vitamin C i vitamin A. Zbog tih svojstava korisna je u prevenciji nervnih oštećenja i za prirodno podizanje imuniteta.

Recept za makarone zapečene sa boranijom i sirom:

Za boraniju pripremljenu na ovaj način, prvo stavite ulje u šerpu na srednju vatru, dodajte brašno i dobro promešajte. Uz mešanje polako sipajte malo mleka i dobro mešajte dok ne postane glatko. Dodajte još malo mleka, ponavljajući sve dok ne potrošite sve mleko i dobijete glatki sos. Umešajte muskatnioraščić, začinite, pa skinite sa vatre dok kuvate testeninu.

Zagrejte rernu na 220 C i zagrejte veliku šerpu vode do ključanja, dodajte makarone i kuvajte 8 minuta. Dodajte boraniju i kuvajte još 3 minuta. Ocedite testeninu i boraniju i stavite u veliku vatrostalnu posudu. Prelijte pripremljenim sosom i ugurajte seckani sir među testeninu, a zatim narendajte kačkavalj i semenke bundeve. Pecite 10-15 minuta ili dok vrh ne porumeni. Servirajte i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i salatu od pržene boranije sa jogurtom i začinima.

Pročitajte i kako se pravi žuta boranija na mađarski način

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Zapečena boranija sa slaninom Izvor: Milica Radović

StvarUkusa