Piletina zapečena sa parmezanom

Piletina zapečena sa parmezanom je brzinsko jelo, a ukusnije nego iz restorana.
Piletina zapečena sa parmezanom Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 4 polovine pilećeg filea
  • so i bibera po ukusu
  • 2 velika jajeta
  • 240 g prezli, ili više po potrebi
  • 180 g rendanog parmezana
  • 2 kašike brašna
  • 120 ml maslinovog ulja za prženje
  • 120 g paradajz sosa
  • 60 g mocarele, isečene na male kockice
  • 60 g seckanog svežeg bosiljka
  • 120 g rendanog kačkavalja
  • 2 kašičice maslinovog ulja
Zašto je korisno da jedete bosiljak?

Bosiljak je bogat vitaminima K, C i A i kalicjum, kalijumom, gvožđem i magnezijumom.
Jelima daje savršenu aromu, može da se koristi svež ili sušen. Ima antiupalna svojstva.

Recept za piletinu zapečenu sa parmezanom:

Kako biste pripremili piletinu na ovaj način, prvo zagrejte rernu na 230 stepeni C. Stavite pileći file u kesu koja se zaptiva, na ravnu površinu. Čvrsto istucite piletinu čekićem za meso na debljinu od 5 cm. Zatim je dobro začinite solju i biberom. Pospite brašno preko filea, ravnomerno premazujući obe strane. U plitkoj činiji umutite jaja i ostavite na stranu.

Pomešajte prezle i polovinu parmezana u posebnoj posudi, ostavite sa strane. Meso posuto brašnom umočite u razmućena jaja. Prebacite ga u mešavinu prezla i pospite sa obe strane. Ostavite piletinu da odstoji 10 do 15 minuta. Zagrejte ulje u tiganju na jakoj vatri i pržite piletinu u zagrejanom ulju do zlatne boje, oko 2 minuta po strani.

Prebacite piletinu u posudu za pečenje. Svaki file prelijte sa 2 kašike paradajz sosa, komadićima mocarele, svežeg bosiljka i kačkavalja. Odozgo pospite preostalim parmezanom i pokapajte sa malo maslinovog ulja. Pecite u zagrejanoj rerni dok sir ne porumeni, 15 do 20 minuta. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i pečene pileće batačiće sa belim lukom i začinskim biljem.

Pročitajte kako se pravi brzinski ručak, pasta sa cezar salatom

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za pileće belo meso sa pikantnim prelivom Izvor: Instagram/appetizing.tv

StvarUkusa