Kako Grci prave pekarski krompir

Način na koji Grci prave pekarski krompir učiniće ga još ukusnijim i primamljivijim za jelo, a odlično će se uz svako meso.
Kako Grci prave pekarski krompir Foto: shtuterstock

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 1,5 kašičica soli
  • 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1,5 kašičica sušenog origana
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • 60 ml soka od jednog limuna
  • 1 veliki limun
  • 60 ml pilećeg bujona

Za serviranje:

  • dodatne kriške limuna
  • svež origano ili peršun za ukrašavanje
Zašto je korisno da jedete origano?

Origano je aromatična biljka, vrlo zastupljena u kulinarstvu. Prirodni je izvor proteina, posebno kada se uzima u sušenom obliku. Ima malo ugljenih hidrata, a sadrži vitamine A, E, K i C. Takođe je bogat mineralima poput gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma.

Recept za pekarski krompir na grčki način:

Kako biste napravili krompir na ovaj način, prvo zagrejte rernu na 160°C. Operite krompir i osušite ga. Presecite ga na pola po dužini, a zatim na kriške širine 2,5 cm.

Rasporedite isečeni krompir po posudi za pečenje dimenzija 23 x 33 cm. Dodajte preostale sastojke u posudu za pečenje i promešajte tako da krompir bude ravnomerno prekriven. Ravnomerno rasporedite krompir po posudi.

Pecite dok krompir ne omekša u sredini i ne postane blago hrskav po ivicama, mešajući ga svakih 30 minuta. Ovo bi trebalo da traje oko 1 sat i 15 minuta do 1 sat i 30 minuta ukupno. Servirajte dodatnim kriškama limuna i svežim začinskim biljem. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i zapečene hrskave krompiriće sa parmezanom.

Pročitajte kako se pravi domaći čips od krompira

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za pržene krokete od krompira sa sirom Izvor: Instagram/gobblegrams

StvarUkusa