Svinjski file umotan u pršutu i preliven sosom od paradajza

Svinjski file umotan u pršutu i preliven sosom od paradajza je jelo bolje nego u restoranu, vrlo bogato ukusima.
Svinski file umotan u pršutu i preliven sosom od paradajza Foto: prt scr / yt / Pinch and Swirl

Sastojci:

  • 4 svinjska filea
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 4 tanke kriške limuna
  • 5 velikih listova sveže žalfije, podeljenih
  • 4 kriške pršute dovoljno velike da se njima umotaju svinjski kotleti
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 120 ml suvog belog vina
  • 120 ml pilećeg bujona
  • 400 g seckanog paradajza iz konzerve, oceđenog
  • 120 ml pavlake za kuvanje
Zašto je korisno da jedete paradajz?

Paradajz je bogat antioksidansom likopenom koji je koristan u borbi protiv slobodnih radikala i čuva imuni sistem. Takođe likopen snižava loš holesterol i štiti oči od štetnog UV zračenja. Takođe, paradajz je bogat vitaminom C.

Recept za svinjski file umotan u pršutu i preliven sosom od paradajza:

Kako biste pripremili svinjski file, prvo osušite svaki svinjski file i lagano začinite solju i biberom sa obe strane. Stavite jednu krišku limuna i jedan svež list žalfije na svaki file, pa svaki umotajte poprečno kriškom pršute, pritiskajući da se zatvori. Sitno iseckajte preostali list žalfije.

Zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Stavite svinjske filee sa limunom nagore u vruće ulje i pržite 6 minuta. (Smanjite vatru ako pršuta prebrzo potamni.) Pažljivo okrenite svinjske filee hvataljkama i pržite još 2 do 3 minuta. Izvadite iz tiganja i pokrijte folijom da ostanu topli.

Dodajte belo vino u tiganj, kuvajte i mešajte drvenom varjačom. Dodajte pileći bujon i kuvajte dok se ne smanji za pola, 4 do 5 minuta. Dodajte paradajz, pavlaku za kuvanje, 1 kašičicu soli i 1/4 kašičice bibera. Kuvajte i mešajte dok se ne zgusne i ne počne da se peni, oko 3 minuta.

Poređajte svinjske filee na tanjir za serviranje, prelijte sos preko svakog filea i ukrasite sitno seckanom žalfijom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i svinjski file po receptu restorana od 5 zvezdica.

Pročitajte kako se pravi svinjski file sa smokvama i balzamiko glazurom

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

ŠNICLE PUNJENE KAJMAKOM ZA TILI ČAS! Domaćice, zaboravite na rernu, pomoću OVOG TRIKA meso je gotovo za tren oka! (VIDEO) Izvor: Kurir televizija

 Stvarukusa