Kako da napravite grčki giros od mlevenog mesa?

Grčki giros od mlevenog mesa je idealan za ručak tokom leta, svi će ga rado jesti.
Kako da napravite grčke giros tanjire Foto: prt scr / yt / Pinch and Swirl

Sastojci:

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike ceđenog limunovog soka
  • 470 g čeri paradajza, prepolovljenog
  • 2 srednja krastavca, isečena na kockice
  • 1/2 srednjeg ljubičastog luka, tanko isečenog na kriške
  • 240 g maslina bez koštica, prepolovljenih
  • 50 g izmrvljenog feta sira ili više
  • 1/2 kašičice mlevene crvene paprike za ukrašavanje, opciono

Za giros:

  • 450 g mlevenog mesa
  • 1/2 kašičice fine morske soli
  • 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1/2 kašičice mlevenog kima
  • 1/2 velikog crnog luka isečenog na kockice od 2,5 cm
  • 1 čen belog luka, tanko isečenog
  • 85 g slanine isečene poprečno na kockice od 2,5 cm

Za caciki sos:

  • 240 g rendanog krastavca
  • 360 g grčkog jogurta
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 1/2 kašika ceđenog soka od limuna
  • 1 kašika seckane sveže mirođije
  • 2 srednja čena vrlo sitno iseckanog belog luka
  • 1/2 kašičice fine morske soli

Za pripremu kinoe:

  • 360 g suve kinoe temeljno isprane i oceđene
  • 700 ml hladne vode
  • 1/4 kašičice fine morske soli, opciono
Zašto je korisno da jedete mirođiju?

Mirođija je niskokalorična biljka koja je bogata vitaminima i antioksidansima. Sadrži i značajne količine vitamina A, C, mangana, folata i gvožđa. Bogata je monoterpenima, jedinjenjima koja imaju antikancerogena svojstva.

Recept za grčki giros od mlevenog mesa:

Kako biste napravili giros, prvo pomešajte mleveno meso, so, biber, origano i kim u posudi i dobro promešajte rukama. Pokrijte i stavite u frižider 1 sat. Kada se smesa od mesa ohladi, zagrejte rernu na 150°C. Obložite pleh folijom i ostavite sa strane. U blender dodajte luk i beli luk, pa pulsirajte nekoliko puta da se samelje. Dodajte smesu od mesa i komade slanine, pa obradite u glatki pire.

Prebacite smesu od mesa na sredinu pleha obloženog folijom. Navlažite ruke i oblikujte meso u pravougaonik, približno 20 cm dužine, 12 cm širine i 3,8 cm visine. Pecite 30 do 35 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji 15 minuta pre sečenja. Napravite zatim caciki tako što ćete da umotate rendani krastavac u čistu kuhinjsku krpu i iscedite što više tečnosti iznad sudopere. Prebacite oceđeni krastavac u posudu.

Krastavcu dodajte jogurt, 1 kašiku maslinovog ulja, 2 kašike limunovog soka, mirođiju, beli luk i so, pa dobro promešajte da se sjedini. Poklopite i stavite u frižider do serviranja. Zatim skuvajte kinou tako što ćete da je ubacite u vodu i dodate so, pa promešajte da se sjedini.Kuvajte 15 minuta. Kada je gotovo, ostavite da odstoji 5 minuta, zatim promešajte viljuškom i ostavite da se malo ohladi.

Podesite rešetku rerne na najviši položaj i zagrejte je. Obložite pleh folijom. Prebacite veknu giros mesa na dasku za sečenje i pažljivo isecite poprečno na kriške debljine 3 mm. Poređajte kriške na pripremljeni pleh, ostavljajući malo prostora između svake. Pecite 2 minuta, dok kriške ne budu vruće, a ivice hrskave. Izvadite iz rerne i pokrijte folijom.

Prelijte kuvanu kinou sa 3 kašike maslinovog ulja i 2 kašike limunovog soka. Po želji lagano začinite solju i promešajte da se obloži. Začinjenu kinou rasporedite u 6 pojedinačnih činija. Na svaku činiju ravnomerno rasporedite paradajz, krastavce, crveni luk, masline, fetu i kriške giros mesa. Kašikom prelijte željenu količinu caciki sosa preko svake činije i ukrasite svežom mirođijom i mlevenom crvenom paprikom po želji i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i jednostavan recept za giros sa mlevenim mesom.

Pročitajte kako da napravite domaći giros sa piletinom

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Evo ko je napravio najbolji giros u "Komšiluku"! Izvor: Kurir televizija

StvarUkusa