Sastojci:

Za meso:

  • 1 kg pilećeg mesa
  • 1 mali luk
  • 5 čenova belog luka, sitno naseckanog
  • 1/4 šolje prezle
  • 1 kašika sušenog origana
  • 2 kašičice mlevenog kima
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica paprike
  • ½ kašičice sveže mlevenog crnog bibera

Za prilog:

  • 8 komada lepinja za giros, zagrejanih
  • 130 g caciki sosa, domaćeg ili kupljenog u prodavnici
  • 3 paradajza, naseckana
  • 1 crveni luk, tanko nasečen
  • 1 srce rimske zelene salate, sitno iseckano
  • 60 g feta sira, opciono

Recept za domaći giros sa piletinom:

Za domaći giros prvo pripremite meso. Dodajte luk i beli luk u blender i veoma sitno iseckajte. Piletinu takođe odvojeno izblendirajte. Pomešajte meso, luk i beli luk sa solju, biberom, prezlama, origanom, kimom i paprikom. Koristite čiste ruke (ili nosite rukavice ako želite) da dobro promešate i zgnječite meso, tako da se čvrsto drži zajedno.

Utisnite mešavinu mesa u tepsiju. Pecite na 160 stepeni C oko 50-60 minuta. Ostavite da se odmori 20 minuta, a onda stavite u frižider na nekoliko sati ili preko noći. (Hlađenje će učiniti meso mnogo lakšim za rezanje.) Izvadite meso i isecite na tanke trake.

Zagrejte rešetku ili tiganj na srednje jakoj vatri. Dodajte malo ulja da lagano premažete dno tiganja. Kada se zagreje, stavite kriške mesa u vreli tiganj i pecite samo 1-2 minuta sa svake strane, dok ne porumene i ne postanu hrskave. (Naizmenično, možete da položite komade ravno na obložen pleh i pecite nekoliko minuta u rerni.)

Napravite giros tako što ćete da stavite meso u toplu lepinju, preliveno paradajzom, lukom, zelenom salatom, cacikijem i fetom. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i giros sa svinjskim mesom i caciki umakom.

Pročitajte kako se pravi giros pica

BONUS VIDEO

Recept za pitu sa piletinom i svežim sirom, od cepkane tortilje TikTok/hungryhappens

StvarUkusa