Sastojci:
- 450 g pilećih filea (2 velika)
- 1 kašika maslinovog ulja, plus još po potrebi za prženje
- 0,5 kašičice sušenog origana
- 0,5 kašičice fine morske soli, plus još po ukusu
- 0,5 kašičice belog luka u prahu
- 0,5 kašičice sveže mlevenog crnog bibera, plus još po ukusu
- 130 g paradajz sosa
- 120 g rendanog mocarela sira
- 1 paradajz, tanko isečen na 8 kriški
- 8 kriški kulena
- sveži listovi bosiljka, za ukrašavanje
Recept za piletinu sa ukusom pice:
Kako biste pripremili piletinu na ovaj način, zagrejte rernu na 200°C. Lagano podmažite dno posude za pečenje dimenzija 23×33 cm maslinovim uljem. Svaki pileći file presecite na pola po dužini, na 2 dela. Stavite svaki komad ih između 2 lista plastične folije i udarajte ravnom stranom čekića za meso na ravnomernu debljinu. Pomešajte sve začine u maloj posudi i pospite njima obe strane pilećih filea.
Zagrejte veliki tiganj na srednje jakoj vatri. Dodajte 1 kašiku maslinovog ulja i kada se ulje zagreje, dodajte piletinu u jednom sloju. Pržite oko 2 minuta sa svake strane, ili dok ne porumeni, a zatim prebacite u pripremljenu posudu za pečenje. Ne brinite o tome da li ćete je u ovom trenutku dobro ispeći. Ponovite sa preostalom piletinom, dodajući još ulja po potrebi.
Poređajte pileće filee u posudu za pečenje u jednom sloju. Kašikom prelijte paradajz sos preko svakog filea i rasporedite ga da prekrije vrhove. Preko piletine stavite rendani mocarela sir, zatim kriške paradajza, a zatim kulen.
Pecite nepoklopljeno na 200°C 25 minuta dok sir ne porumeni. Izvadite iz rerne, a pre serviranja pospite seckanim listovima bosiljka odozgo. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i jednostavne pljeskavice od tikvica i piletine.
Pročitajte kako da napravite i faširane šnicle od sira i piletine
BONUS VIDEO
StvarUkusa