Sastojci:

  • 6 pilećih bataka
  • 140 g sušenog paradajza u ulju, iseckanog
  • 120 g maslina bez koštica
  • 3 čena belog luka, iseckana
  • 360 g pirinča
  • 240 g paradajz sosa
  • 450 ml pilećeg bujona
  • 2 kašičice mešavine suvih začina
  • dosta soli i bibera
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičica sušenog bosiljka
  • svež peršun i bosiljak
Zašto je korisno da jedete pirinač?

Pirinač je bogat ugljenim hidratima, a sadrži i male količine proteina i masti. Energetska vrednost pirinča zavisi od vrste i načina pripreme, ali se kreće oko 130 kalorija na 100 grama kuvanog pirinča. Izuzetno daje energiju, ali se ne preporučuje osobama koje ne treniraju.

Recept za piletinu zapečenu sa pirinčem :

Kako biste napravili piletinu na ovaj način, prvo zagrejte rernu na 175 stepeni. U veliki tiganj dodajte malo ulja od sušenog paradajza, ostavite da se malo zagreje na srednjoj vatri, a u međuvremenu začinite obe strane piletine belim lukom, začinskim biljem, solju i biberom.

Položite piletinu kožom nadole i pržite dok ne porumeni, oko 10 minuta, zatim je okrenite i pržite još 3 minuta, pa je izvadite na tanjir. U veliku mernu šolju dodajte paradajz sos i bujon i stavite u mikrotalasnu na nekoliko minuta.

Bacite pretopljenu mast, dodajte mešavinu bujona i paradajz sosa, začine, beli luk, sušeni paradajz, masline, prstohvat soli i pirinač, promešajte da se sjedini, zatim dodajte piletinu, pokrijte sve folijom i pecite pokriveno 30 minuta. Zatim skinite foliju i pecite nepoklopljeno još 30 minuta. Pospite svežim začinskim biljem i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i sočnu piletinu u slatko-kiselom sosu.

Pročitajte kako se prave pileći karabataci u sosu od belog vina i pavlake

BONUS VIDEO

00:45
Najbolji način da napravite piletinu, spremaćete samo ovako Izvor: Instagram/appetizing.tv

StvarUkusa