Sastojci:
- 6 pilećih bataka
- 140 g sušenog paradajza u ulju, iseckanog
- 120 g maslina bez koštica
- 3 čena belog luka, iseckana
- 360 g pirinča
- 240 g paradajz sosa
- 450 ml pilećeg bujona
- 2 kašičice mešavine suvih začina
- dosta soli i bibera
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica sušenog bosiljka
- svež peršun i bosiljak
Recept za piletinu zapečenu sa pirinčem :
Kako biste napravili piletinu na ovaj način, prvo zagrejte rernu na 175 stepeni. U veliki tiganj dodajte malo ulja od sušenog paradajza, ostavite da se malo zagreje na srednjoj vatri, a u međuvremenu začinite obe strane piletine belim lukom, začinskim biljem, solju i biberom.
Položite piletinu kožom nadole i pržite dok ne porumeni, oko 10 minuta, zatim je okrenite i pržite još 3 minuta, pa je izvadite na tanjir. U veliku mernu šolju dodajte paradajz sos i bujon i stavite u mikrotalasnu na nekoliko minuta.
Bacite pretopljenu mast, dodajte mešavinu bujona i paradajz sosa, začine, beli luk, sušeni paradajz, masline, prstohvat soli i pirinač, promešajte da se sjedini, zatim dodajte piletinu, pokrijte sve folijom i pecite pokriveno 30 minuta. Zatim skinite foliju i pecite nepoklopljeno još 30 minuta. Pospite svežim začinskim biljem i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i sočnu piletinu u slatko-kiselom sosu.
Pročitajte kako se prave pileći karabataci u sosu od belog vina i pavlake
BONUS VIDEO
StvarUkusa